Home
activiteit

College op Zondag: duik dieper in het 3D-printen van schilderijen

Zondag 3 december van 11.00 tot 12.30 uur

In deze duolezing duiken we dieper in het 3D-printen van schilderijen. Vanuit de perspectieven van de conservator en de onderzoeker kijken we naar de esthetische én ethische vragen die daarbij komen kijken.

Van Doesburg in 3D

Conservator moderne kunst Renée Volkers neemt ons mee in het werk van Theo van Doesburg. Wat was zijn positie binnen De Stijl en hoe kijken we met de blik van nu naar Van Doesburg? Ook aan het woord komt PhD-kandidaat Liselore Tissen. Zij doet onderzoek naar de betekenis van 3D-prints voor conservering en kunsthistorisch onderzoek. Als onderdeel van haar onderzoek maakte ze vorig jaar scans in 3D van Contra-compositie VII en Portret van Pétro van Theo van Doesburg. Welke nieuwe inzichten kunnen 3D-prints van schilderijen ons geven? In haar lezing deelt ze inzichten uit haar onderzoek.

In gesprek over 3D-prints

Na deze duolezing gaan Renée Volkers en Liselore Tissen in gesprek met het publiek over een aantal prikkelende stellingen. Maakt de 3D-print het originele werk overbodig? En wat kan technologie toevoegen aan de waardering van een werk? Discussieer en filosofeer mee over de toekomst van 3D-prints voor de beeldende kunst. Vanaf 3 december zijn de 3D-prints die Tissen maakte op zaal te zien naast de originelen in de presentatie Het Van Doesburg-experiment.

OVER COLLEGE OP ZONDAG

College op Zondag is een verdiepend programma bij de collectie van Museum De Lakenhal. In de vorm van een lezing, interview of tweegesprek duiken we samen met onze conservatoren en gastsprekers dieper in de kunsthistorische en historische verhalen van Museum De Lakenhal. Hoe gaat de restauratie van een collectiestuk in z’n werk? Wat valt er te vertellen over deze nieuwe aanwinst? En op welke manier speelt digitale kennis een rol in beheer van de collectie?

College op Zondag vindt plaats in het Auditorium van Museum De Lakenhal van 11.00 tot 12.30 uur. Toegangsprijs is € 5,-. Wil je daarna het museum bezoeken, dan koop je een toegangsticket aan de kassa. Colleges op Zondag zijn gratis voor Vrienden, Jong Mecenassen en Mecenassen.

bestel je ticket