Home
nieuwsberichten

21 september 2023

Museum De Lakenhal presenteert twee tentoonstellingen met Leidse kunstenaars

Doesjenel Prijs voor jonge kunstenaars en De hardnekkigheid van de hoop

Museum De Lakenhal besteedt dit najaar extra aandacht aan kunst van Leidse bodem, met een nieuwe beeldendekunstprijs én twee tentoonstellingen. De presentatie van de drie genomineerden van de eerste Doesjenel Prijs voor jonge kunstenaars en de tentoonstelling De hardnekkigheid van de hoop zijn beide van 23 september tot en met 7 januari te zien.

Museum De Lakenhal heeft een lange geschiedenis van kunstopdrachten, tentoonstellingen en andere presentaties met hedendaagse kunstenaars. Met de Doesjenel Prijs wil het museum specifiek jong talent stimuleren dat een band met Leiden heeft.

Foto's: Joep Jacobs
Foto's: Joep Jacobs

‘Juist in deze complexe tijden en in een stad waar geen kunstacademie aanwezig is, is het belangrijk dat het kunstmuseum van de stad oog heeft voor talent en dit ondersteunt,’ aldus juryvoorzitter Tanja Elstgeest, directeur van Museum De Lakenhal. ‘De keuze voor een stimuleringsprijs is daarbij een bewuste, evenals het traject om drie genomineerde kunstenaars de ruimte te bieden een volwaardige presentatie van hun werk in het museum te maken.’

Tegelijk met de presentatie van de genomineerden van de Doesjenel Prijs is de tentoonstelling De hardnekkigheid van de hoop te zien. Hierin staat de gelijknamige monumentale serie van schilder Hans de Bruijn centraal. De serie wordt aangevuld met werk van Anjet van Linge en een speciaal voor deze tentoonstelling geschreven gedicht door Sophia Blyden.

OVER DE DOESJENEL PRIJS

Voor de allereerste Doesjenel Prijs zijn drie kunstenaars van 35 jaar of jonger met een aantoonbare band met Leiden genomineerd:

  • G.C. Heemskerk vertelt verhalen waarin wetenschap, (science)fiction en folklore op een veelzeggende manier worden gecombineerd. In de tentoonstelling presenteert zij een nieuwe montage van het lopende filmproject The Plantiarchy;
  • Kwinnie Lê omschrijft zichzelf als kunstenaar, dichter en gedaanteverwisselaar. Zij werkt op het snijvlak van lichaam en taal;
  • Emma van Noort onderzoekt in haar recente werk het thema form follows function. Haar werk oogt formeel; tegelijkertijd eigent zij zich haar onderwerpen juist op een persoonlijke manier toe. Hun werk is van 23 september 2023 tot en met 7 januari 2024 in een tentoonstelling in Museum De Lakenhal te zien.
Foto: Joep Jacobs
Foto: Joep Jacobs

PRIJSUITREIKING

Op 8 december wordt tijdens Lakenhal Laat, een maandelijkse avondopenstelling in het museum, de winnaar bekendgemaakt. Die krijgt een bedrag van 5000 euro en een object ontworpen door de Leidse kunstenaar Judith Bloedjes. De prijs wordt financieel ondersteund door het Jong Mecenaat van Museum De Lakenhal. De jury bestaat dit jaar onder anderen uit Heske ten Cate (artistiek directeur van Nest Den Haag), beeldend kunstenaar Kevin Osepa en spoken word-artist en onderzoeker Alexander Cromer.

DE HARDNEKKIGHEID VAN DE HOOP

De presentatie De hardnekkigheid van de hoop is een samenspel van schilderkunst, beeldhouwkunst en spoken word. Kern van de tentoonstelling is de gelijknamige reeks monumentale schilderijen van Hans de Bruijn uit 2017. Verder is beeldengroep Requiem (2020) te zien, die Anjet van Linge maakte tijdens de lockdownperiode. Tot slot is een tekst van spoken word-artist Sophia Blyden te horen, die de titel De hardnekkigheid van de hoop gebruikte als haar inspiratiebron voor een gedicht over hoop in de hedendaagse samenleving.

Foto: Joep Jacobs
Foto: Joep Jacobs