Home

26 mei 2020

Museum De Lakenhal opent stil en contemplatief

Terwijl Museum De Lakenhal vorig jaar in juni na de restauratie en uitbreiding feestelijk werd heropend door Koning Willem Alexander, wordt dit een heel ander soort opening: stil, intens en contemplatief. De dertig bezoekers per uur die vanaf 2 juni het museum in mogen, komen op het voorplein meteen oog in oog te staan met het werk ‘Requiem’ van kunstenaar Anjet van Linge. Zo geeft het museum bezoekers gelegenheid om te overdenken wat er in de afgelopen maanden is gebeurd en om stil te staan bij wat dit voor hen en anderen betekent.

Requiem

Beeldhouwer Anjet van Linge, die tot enkele jaren terug in Leiden woonde, heeft tijdens de coronacrisis elke dag een kruis gehakt uit hout, waarbij iedereen via Instagram aan dat kruis een intentie kon meegeven, zoals ‘Voor de schoonmakers die de spullen reinigen die wij niet meer willen aanraken’, ‘Voor de kinderen die niet begrijpen waarom alles anders is’ of ‘Voor degenen die dachten dat dit hen niet zou overkomen’. Dit veelzeggende beeld is twee weken lang op het voorplein van Museum De Lakenhal te zien en verhuist daarna naar de achterplaats van het museum, waar het tot 1 september blijft staan. Lees en luister hier meer.

Betekenisvol programmeren

Tijdens de coronacrisis heeft Museum De Lakenhal ingezet op het vervullen van een betekenisvolle publieke functie. Zo werd een open opdracht gegeven aan het jonge Leidse kunstenaarscollectief ROEM, waarvan de resultaten van 15 tot en met 22 mei ‘in het wild’ op pleinen en in parken van Leiden werden gepresenteerd. Daarnaast is het Thuisatelier gelanceerd; een online omgeving met opdrachten die iedereen van 6 tot 96 thuis aan de keukentafel kan maken. Ze zijn geïnspireerd op de collectie van het museum en samengesteld door de workshopdocenten, die ook als kunstenaar in de stad actief zijn. Beeldend kunstenaar Resi van der Ploeg heeft tijdens de sluiting een unieke performance ontwikkeld die in nauwe samenwerking met Leidse makers is uitgevoerd. Dansers laten daarin zien hoe je soepel door het anderhalvemetermuseum kunt bewegen met behulp van grote hoepelrokken. Aan deze serie ‘Coronaprojecten’ voegt het museum nu de installatie Requiem van Anjet van Linge toe. Met deze reeks vaart Museum De Lakenhal een eigen inhoudelijke koers met ruim baan voor verbeeldingskracht, in directe samenwerking met Leidse makers.

Maatregelen

Museum De Lakenhal neemt uiteraard maatregelen om de bezoekersstroom volgens de huidige richtlijnen van de overheid te laten verlopen. Zo kunnen bezoekers alleen van tevoren een online ticket kopen en wordt er een beperkt aantal mensen toegelaten in het museum. Online tickets zijn vanaf 26 mei te koop via de website van het museum. Het stadsmuseum roept lokale en regionale bezoekers op om zoveel mogelijk te voet of op de fiets te komen.