Tegeltableau met bijbelse voorstelling van Adam en Eva in het paradijs, ca. 1870

Anoniem

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Tegeltableau van twaalf tegels (drie bij vier) van aardewerk en geschilderd in paars. Op het tableau is een bijbelse voorstelling afgebeeld: Adam en Eva in het paradijs. In het midden van de voorstelling staan voor een boom de naakte Adam en Eva. Rond de boom is de slang, die zich naar Eva gewend heeft, gekronkeld. Met haar rechterhand geeft Eva een appel aan Adam, in haar linkerhand heeft ze een tweede appel (Gen. 3:6). Op de achtergrond aan de linker- en rechterzijde verschillende dieren, bomen en planten. Onder de voorstelling staat de tekst: "STEEDS LIEGT EN STEEDS HUICHELT NOG IMMER DE SLANG HEER! MAAK MIJNEN ZIEL VOOR HAAR LEUGENS TOCH BANG".

Object

Titel
Tegeltableau met bijbelse voorstelling van Adam en Eva in het paradijs
Objectnaam
tegeltableau
Inventarisnummer
10331
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Anoniem
Datering
ca. 1870
Plaats
Utrecht
Materialen
aardewerk, tinglazuur
Technieken
gebakken, geschilderd
Afmetingen
Met lijst: 39,5 x 52,5 x 2,2cm (395 x 525 x 22mm)

Onderwerp

Voorstelling
bijbelse voorstelling, naakt
Topografie
utrecht

Verwerving

Datum
2004
Wijze van verwerving
Geschenk
Met dank aan
Geschonken door de erven van de heer H.G. van Oosterom, 2004.
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan