Kledingfragment van slachtoffer mevr. Cunaeus van de kruitramp in 1807 met brief, textiel 1807 of eerder, briefje 1834 of later

Anoniem

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Fragmenten van de japon van Arnolda Wilhelmina Cunaeus-Brantsen, in een sigarenkistje met hierbij een verklarende brief van haar oudste zoon Petrus: Reliek bestaand uit drie textielfragmenten afkomstig uit het graf van mevr. Cunaeus. Kleur van de stof is momenteel donker okergeel tot oranjebruin. Het zijn fragmenten van een kledingstuk. Eén fragment is een stuk van een mouw, voorzien van stiksels. Van de andere twee objecten is onduidelijk welk deel van de kleding het is. Een van deze twee (de meest gehavende) toont een kleine zoom. De textielfragmenten waren bij de verwerving gevouwen en verpakt in een houten sigarendoos (van veel latere datering): beplakt met etiket met vrouwfiguur met [tabaks]plant en tekst FLORA; Op binnenzijde van het deksel dezelfde vrouwfiguur met [tabaks]plant, maar dan met rode letters de tekst TABACOS PRIMEROS; In het hout van het deksel gedrukt vignet met tekst FLORA ELEGANTES; Op onderzijde van de doos een etiket met tekst J.E. Zirkzee, Beestenmarkt hoek Steenstraat 22 LEIDEN TELEPHOON No. 342; Op deksel en op korte zijkant van de doos met potlood geschreven het nummer 201-210. Door de deksel is op drie punten een metalen nageltje geslagen. De punten van de nagels zijn omgebogen. Hierbij een handgeschreven brief van P. Cunaeus: "Hier in zijn de Overblijfsels van het Kleed 't welk mijne waarde Moeder A.W. Cunaeus geb. Brantsen aangehadt heeft, toen zij op den 12 Jannuarij 1807 op eene rampzalige wijze omkwam door het springen van een Schip met Buskruid en het welk 27 Jaaren daarna bij het ruimen van het graf in de St. Pieterskerk in deeze staat gevonden is."

Object

Titel
Kledingfragment van slachtoffer mevr. Cunaeus van de kruitramp in 1807 met brief
Objectnamen
brief, japon, fragment, reliek, sigarendoos
Inventarisnummer
10332
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Anoniem
Datering
textiel 1807 of eerder, briefje 1834 of later
Materialen
metaal, hout, papier, textiel
Afmetingen
Kistje: 3,3 x 23 x 12,9cm (33 x 230 x 129mm)
Brief: 12,8 x 20,5cm (128 x 205mm)
Textiel fragment: ca. 21 x 50cm (210 x 500mm)
Textiel fragment, mouw: 13,5 x 22cm (135 x 220mm)
Textiel fragment: ca. 20 x 30cm (200 x 300mm)

Verwerving

Datum
2004
Wijze van verwerving
Overdracht
Met dank aan
Overgedragen door Regionaal Archief Leiden, 2004; In 2004 als onderdeel van het familiearchief Cunaeus overgedragen aan het Regionaal Archief Leiden.
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan