Knopaccordeon, ca. 1920-1930

Jan Gijsman

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Chromatisch knopaccordeon met een notenbruin gebeitste houten kast met messing hoekprofielen en een messing verdek opgebouwd uit gevlochten stroken. Het van boven en onder profiel gezaagde toetsenbord is getrapt en heeft vijf rijen parelmoeren knoppen aan de discant zijde en vijf rijen parelmoeren knoppen aan de baskant. De basknoppen zitten met messing schroeven op houten pinnen, en de melodieknoppen op hefbomen geschroefd. De balg is beplakt met linnen bedrukt met een polychroom gestileerd bloempatroon en de randen zijn beplakt met zwart zeildoek. Het houten verdek aan de baskant is geperforeerd met een groot aantal gaten en er zijn vier vierkante geprofileerd messing voetjes om het accordeon op te zetten. Er overheen zit een zwart leren polsband van boven tot onder bevestigd. Achter beide verdekken zit een soort dun kaasdoek gespannen. Aan de voorzijde op de discant is een messing naamplaat bevestigd met aan aan weerszijden een lier gegraveerd met daartussen in kapitalen: "J. GIJSMAN EIGEN-FABRIKAAT".

Object

Titel
Knopaccordeon
Objectnaam
accordeon
Inventarisnummer
10600
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Jan Gijsman
Datering
ca. 1920-1930
Materialen
metaal, textiel, papier, parelmoer, hout, was
Techniek
gemengde techniek
Afmetingen
Algemeen: 42,2 x 39,4 x 20cm (422 x 394 x 200mm)

Verwerving

Datum
2005
Wijze van verwerving
Geschenk
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan