Een veilig en plezierig museumbezoek voor iedereen - alleen online tickets

Beschilderde duig van een boterton, 1940

Lode Sengers

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Duig van een boterton waarop een Bijbelse voorstelling van Christus die verrijst uit het graf. Onder in beeld is de geopende tombe te zien, waarachter twee rouwende figuren. Christus heeft in zijn linkerhand een staf met een wimpel. Rond zijn hoofd staan letters die het woord "PAX" vormen. Op de deksel van de tombe gesigneerd. Op de achterzijde van de duig is een op papier getypte tekst geplakt: "15 mei 1940 Nederland capituleert. Woede bij Nederlanse soldaten gelegerd in het "Pesthuis" te Leiden (Legermuseum). Van ballorigheid trapten zij o.a. een boterton in duigen. Kunstschilder Lode Sengers wonend naast het Pesthuis, nam de duigjes en schilderde de "Verrijzenis" want hij zeide: "Nederland zal herrijzen". Het eerste duigje schonk hij aan ondergetekende als hulpaalmoezenier bij die soldaten. P.J.J. Hofstede.pr."

Object

Titel
Beschilderde duig van een boterton
Objectnamen
schilderij, fragment, boterton
Inventarisnummer
10991
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Lode Sengers
Datering
1940
Signatuur
voorzijde, op het deksel van de tombe: LS
Materialen
olieverf, hout
Techniek
geschilderd
Afmetingen
Algemeen: 49,5 x 12 x 1,5cm (495 x 120 x 15mm)

Onderwerp

Voorstelling
christus, bijbelse voorstelling

Verwerving

Datum
2011
Wijze van verwerving
Geschenk
Met dank aan
Particuliere schenking, 2011
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan