Huldeblijk van Firma Krantz aan het echtpaar Krantz - van Dijk, ter gelegenheid van hun twaalfenhalf-jarige bruiloft, 1895

Anoniem

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Huldeblijk van Firma Krantz aan het echtpaar de heer en mevrouw C.H. Krantz - van Dijk, ter gelegenheid van hun koperen bruiloft. De huldeblijk bestaat uit een uit zilver gegoten en gedreven klein beeld op een zwart gelakte houten sokkel. Het beeld is een in antieke gewaden geklede vrouw, met een diadeem op het hoofd. Ze zit met haar linker hand leunend op een schild, waaro gegrafeerd de letters K en D ineen. In haar rechterhand houdt zij een lauwerkrans. De arm hoort gestrekt te zijn, maar het beeld is waarschijnlijk door een val vervormd, de arm is naar binnen gebogen waardoor de krans nu voor haar gezicht is. Het beeld van de vrouw is bevestigd op een ronde voet, die naar onder iets smaller wordt en vervolgens weer breder uitloopt. Onder en boven is de ronde voet voorzien van een parelrand en bovenop is in het zilver een suggestie van gras en andere vegetatie gedreven. Op het smalle deel is een eenvoudige decoratie met krullen gegraveerd. De ronde voet is geplaatst op een vierkante basis. Rondom in de vierkante basis van het beeld zijn de volgende teksten gegraveerd: "HULDEBLIJK AAN DEN HEER EN MEVROUW C.H. KRANTZ - VAN DIJK", "24 MEI 1883", "AANGEBODEN DOOR HET PERSONEEL DER FIRMA J.J. KRANTZ & ZOON TE LEIDEN BIJ GELEGENHEID VAN HUN 12 1/2 JARIG HUWELIJK", en "24 NOVEMBER 1895". Het beeld met voet en basis hoort op de houten, zwart gelakte sokkel. De sokkel is vierkant in de basis, heeft een sterke profilering onderaan en is rondom bezet met vier kleine zilveren plaquettes met afbeeldingen betreffende het bedrijf. Er is een afbeelding van het fabrieksgebouw, een weefgetouw, een vrouw aan haspel- en spinnewiel, en een afbeelding van varia als een spoel, rad en de grondstoffen en stofbalen. De sokkel is aan de onderzijde bekleed met groene wol. Bovenaan de sokkel, aan de kant van de plaquette met het fabrieksgebouw is de letter V in het hout gekerfd, mogelijk om de voorzijde aan te geven. Het zilveren beeld is los van de houten sokkel. De nagels waarmee het ooit bevestigd moet zijn geweest, zijn er niet.

Object

Titel
Huldeblijk van Firma Krantz aan het echtpaar Krantz - van Dijk, ter gelegenheid van hun twaalfenhalf-jarige bruiloft
Objectnaam
beeldhouwwerk
Inventarisnummer
11030
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Anoniem (maker)
Datering
1895
Merktekens
achterzijde, in de kledingzoom van de vrouw: een rond merk met een letter, vermoedelijk L
Materialen
hout, zilver
Technieken
gegraveerd, gegoten, gedreven
Afmetingen
Totaal: 40,7 x 20,4 x 20,3cm (407 x 204 x 203mm)
Sokkel (hout): 22,1 x 20,4 x 20,3cm (221 x 204 x 203mm)
Beeld op voet (zilver): 19,5 x 11 x 11cm (195 x 110 x 110mm)

Onderwerp

Voorstelling
spinnen, weven, vrouw, fabrieksgebouw

Verwerving

Datum
2011
Wijze van verwerving
Geschenk
Met dank aan
Particuliere schenking, Amsterdam, 2011
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan