Serie langwerpige lantaarnplaatjesmet elk vier afbeeldingen : diverse beeldverhalen, ca. 1900

Onbekend

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Serie lantaarnplaatjes behorend bij de toverlantaarn inv.nr. 11110 A: diverse beeldverhalen. Het is een serie van oorspronkelijk 10 genummerde, langwerpige glasplaten met elk een apart beeldverhaal in vier ronde afbeeldingen. Bij de serie hier ontbreken de nummers 1 en 3. De lantaarnplaten zitten in een doosje. nr 1 - ontbreekt nr 2 - twee kabouters die chocolademelk maken, loopt verkeerd af nr 3 - ontbreekt nr 4 - bakkersknecht gaat een taart bezorgen, maar krijgt een ongeluk met de ladder van een schoorsteenveger nr 5 - ontmoeting tussen heer en bok op een smalle brug nr 6 - kwajongens gooien bal over de muur, waar twee dames aan een tafel thee drinken nr 7 - jager schiet in het verkeerde achterwerk nr 8 - jongen verfraaid gevelreclame, hetgeen niet wordt gewaardeerd door de reclameschilder nr 9 - jonge ober wordt in zijn broek gebeten door een hond, waardoor een hoge stapel borden uit zijn hand over een gast valt, hij krijgt een aframmeling van zijn baas nr 10 - twee jongens maken een sneeuwpop; 's avonds valt een nachtwaker (bedwelmd door drank) er vlak tegenover in slaap; twee voorbijgangers wisselen de accessoires van de sneeuwpop en van de nachtwaker om.

Object

Titel
Serie langwerpige lantaarnplaatjesmet elk vier afbeeldingen : diverse beeldverhalen
Objectnamen
doos, gids, lantaarnplaatje
Inventarisnummer
11110 T
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Onbekend (maker)
Datering
ca. 1900
Materialen
papier, glas, karton
Afmetingen
lantaarnplaten: 7 × 22 × 0,5cm (70 × 220 × 5mm)
doosje: 7,7 × 23,5 × 3,4cm (77 × 235 × 34mm)

Verwerving

Datum
2014
Wijze van verwerving
Geschenk
Met dank aan
Geschenk Ruben s'Jacob, Wageningen, 2014
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan