Lambrisering van tegels met gestileerde bloemen in art nouveau stijl, afkomstig uit Lammermarkt 29, Leiden, ontwerp 1905; uitvoering periode ca. 1905-1910

Koninklijke Fabriek van Muurtegels J. van Hulst

Rond 1900 werden door de 'Koninklijke Fabriek van Muurtegels, J. van Hulst' te Harlingen moderne ontwerpen gemaakt zoals deze decoratieve lambrisering, die helemaal in tegels is uitgevoerd. Deze tegellambrisering met floraal art nouveau decor gaf de melkhandel van Isaac Tegelaar op Lammermarkt 29 een modern uiterlijk. Daarbij was het harde, gladde en niet-poreuze oppervlak van de betegeling gemakkelijk hygiënisch schoon te houden. In tegenstelling tot het moderne ontwerp van de voorstelling waren het materiaalgebruik en de manier van beschildering van de tegels nog volledig traditioneel. De relatief korte populariteit van decors in art nouveau vormgeving in Nederland maakt deze tegellambrisering zeldzaam; het is de enig nog bekende uitvoering van dit decor van gestileerde bloemen.

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Object

Titel
Lambrisering van tegels met gestileerde bloemen in art nouveau stijl, afkomstig uit Lammermarkt 29, Leiden
Objectnamen
tegelveld, lambrisering
Inventarisnummer
11194
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Makers
Koninklijke Fabriek van Muurtegels J. van Hulst (fabriek)
Onbekend (ontwerp)
Datering
ontwerp 1905; uitvoering periode ca. 1905-1910
Plaats
Harlingen
Signatuur
niet aanwezig
Merkteken
geen
Materialen
hardsteen, aardewerk, tinglazuur
Technieken
gepolijst, gebakken, gezaagd, geschilderd
Afmetingen
hoogte (inclusief hardsteen plint) 112 cm en breedte 747 cm.; diepte nog onbekend, mede afhankelijk van type te kiezen nieuwe drager

Onderwerp

Topografie
harlingen, leiden

Verwerving

Datum
2017
Wijze van verwerving
Overdracht
Met dank aan
Afgenomen van de Gemeente Leiden, 2017
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan