Marinus van der Lubbe, 2007

Gert Germeraad

Dit portret van Marinus van der Lubbe maakte, samen met het in 2010 door Museum De Lakenhal aangekochte beeld "Marinus van der Lubbe" (inv.nr. 10989), eveneens van Germeraad, deel uit van de tentoonstelling Gert Germeraad: De Tegenstander, die van 13 januari t/m 15 februari 2009 door Museum De Lakenhal werd georganiseerd in Scheltema, Leiden. De aanleiding vormde de 100ste geboortedag van de Leidse Van der Lubbe op 13 januari 2009. De tentoonstelling bestond uit een serie keramische beelden van kunstenaar Gert Germeraad. Hij nam het levensverhaal van Marinus van der Lubbe (Leiden 1909-Berlijn 1934) als uitgangspunt voor deze presentatie. Over de in Leiden geboren communist is veel geschreven: was hij in 1933 echt de dader van de Rijksdagbrand en daarmee een held, of was hij slachtoffer van het Duitse regime dat hem in 1934 ter dood veroordeelde? Het land ook dat hem in 2007 rehabiliteerde. Of ligt de waarheid ergens in het midden? Gert Germeraad is geïnteresseerd in de tegenstrijdigheid in rollen die mensen kunnen spelen. Kunnen held en terrorist verenigd zijn in een persoon? Hij maakte een serie keramische beelden waarin bekende fotobeelden over Van der Lubbe te herkennen zijn: Van der Lubbe met een gebogen hoofd, maar ook als jonge man, strijdbaar, zoals in dit beeld en inv.nr. 10989. Niet alle beelden wijzen direct terug op fotomateriaal, Germeraad gaat verder, hij manipuleert en ensceneert ook. Centraal in al deze beelden staat steeds de mens die wil leven (en sterven) voor zijn idealen. Het ene moment is hij held, dan weer beul of slachtoffer. Germeraad bracht hiermee klassieke en actuele thema’s naadloos samen, zowel in inhoud als in vorm. Gert Germeraad (1959) is een Nederlandse kunstenaar die al enkele jaren in Zweden woont. Hij maakt in keramiek ruimtelijke portretten, waarin hij verschillende stijlen gebruikt om verschillende karakteriseringen uit te drukken. Zijn beelden vormen een voortdurend onderzoek naar de relatie tussen innerlijk en uiterlijk en verwijzen in die zin ook naar (semi)wetenschappelijke onderzoeken over gelaatskunde of fysionomie waarin uiterlijke kenmerken van mensen gekarakteriseerd werden. Eén van de stijlen is die van het sociaal-realisme. Andere beelden zijn rauwer, expressiever, of juist heel ingetogen, geïdealiseerd.

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Object

Titel
Marinus van der Lubbe
Objectnaam
beeldhouwwerk
Inventarisnummer
11195
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Gert Germeraad
Datering
2007
Signatuur
onder aan de binnenkant gesigneerd in klei: Gert Germeraad, 2007 en vermoedelijk een serienummer
Materialen
keramiek, pigment
Technieken
gebakken, geboetseerd, geschilderd
Afmetingen
Algemeen: 45 × 38 × 28cm [CHECKEN]

Onderwerp

Voorstelling
borstbeeld
Afgebeelde persoon
Marinus van der Lubbe

Verwerving

Datum
2017
Wijze van verwerving
Geschenk
Met dank aan
Schenking door de kunstenaar, 2017
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan