Demonstratietoestel van de Stedelijke Fabrieken van Gas en Electriciteit, 1928

Onbekend

De transitie van gas naar elektriciteit was gedurende de jaren twintig van de 20ste eeuw in volle gang. In Leiden en omgeving waren de Stedelijke Fabrieken van Gas en Elektriciteit, gevestigd aan de Langegracht, verantwoordelijk voor de aanleg van het elektrisch netwerk. De werking van elektriciteit was in die tijd nog vrij onbekend. Met behulp van dit apparaat konden de Stedelijke Fabrieken van Gas en Elektriciteit aan bedrijven of instellingen uitleggen volgens welke principe zij elektrische stroom opwekten. Hiervoor opende het openbaar nutsbedrijf een magazijn aan de Hooigracht waar dergelijke inlichtingen werden verstrekt en waar gelegenheid was voor de toeschouwers ‘tot het in werking zien van toestellen.’

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Object

Titel
Demonstratietoestel van de Stedelijke Fabrieken van Gas en Electriciteit
Objectnaam
demonstratietoestel
Inventarisnummer
11220
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Onbekend
Datering
1928
Merktekens
op de kist, onder het handvat zit een metalen plaatje waarop staat: EIGENDOM VAN STED. FABR. GAS & ELECTR. LEIDEN
Materialen
metaal, hout, glas, papier
Afmetingen
Algemeen: 17 × 53 × 31,5cm (170 × 530 × 315mm)

Onderwerp

Topografie
leiden

Verwerving

Datum
2019
Wijze van verwerving
Geschenk
Met dank aan
Schenking van de familie Pakkert, 2019
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan