Theepot uit vierdelig zilveren theeservies, 1919-1920

Zilverfabriek Voorschoten

Voor Zilverfabriek J.M. van Kempen uit Voorschoten was het werken in neostijlen vanaf het ontstaan in de negentiende eeuw zeer belangrijk. Toch was men ook wel degelijk geïnteresseerd in moderne vormgeving. Dat blijkt bijvoorbeeld uit dit theeservies, dat bestaat uit een theepot, melkkan, suikerpot, lepelvaas en theeblad, en waarin duidelijk de invloed van het functionalisme op de vormgeving zichtbaar is. De vormen van het servies zijn te herleiden tot ovalen die worden doorsneden door een rechthoek. De knoppen en oren zijn gemaakt van palissanderhout. Zo wordt in dit servies al in 1918-1919 de invloed van het constructivisme zichtbaar; in Nederland en Europa zijn geen vroegere voorgangers van deze functionalistische stijl te vinden. Het is nog onbekend wie het ontwerp heeft gemaakt, maar deze zou gezocht kunnen worden in de omgeving van De Stijl-beweging die in 1917 in Leiden is ontstaan.

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Object

Titel
Theepot uit vierdelig zilveren theeservies
Objectnaam
theepot
Inventarisnummer
11299.1
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Zilverfabriek Voorschoten (fabriek)
Datering
1919-1920
Plaats
Voorschoten
Merktekens
binnenzijde deksel: Minervakop met C (= keurkantoor Den Haag);
onderzijde standvlak theepot: meesterteken VK onder maan (= Van Kempen), jaarletter K in cirkel, leeuw 2e gehalte met belastingstempel sleutel in contour ervan
Materialen
zilver, ivoor
Afmetingen
Algemeen: 12 × 14,9 × 9,2cm (120 × 149 × 92mm)

Onderwerp

Topografie
voorschoten

Verwerving

Datum
2021
Wijze van verwerving
Aankoop
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan