Tien stalen “Burgundian black”, vervaardigd van wol van Jongstra's eigen Drentse heideschapen en gekleurd met gewas uit het fieldlab in Huns, 2020

Claudy Jongstra

Claudy Jongstra wordt fundamenteel gedreven door de ontwikkeling van wol en kleur door de eeuwen heen en heeft een uitzonderlijk oeuvre en vocabulaire opgebouwd met gebruik van natuurlijke kleuren en materialen. In haar werk staan duurzaamheid, biodiversiteit, behoud van secret knowledge, ecologie en bevordering van inclusiviteit en community centraal. In de solotentoonstelling van Jongstra bij Museum De Lakenhal in 2020/2021 speelden de kleuren blauw en zwart, die direct verwijzen naar de Leidse lakengeschiedenis waarin deze kleuren iconisch waren, een centrale rol. De natuurlijke verfplanten (oa indigo en wede) voor de kleuring van haar wol-elementen verbouwt Jongstra zelf in Friesland.

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Object

Titel
Tien stalen “Burgundian black”, vervaardigd van wol van Jongstra's eigen Drentse heideschapen en gekleurd met gewas uit het fieldlab in Huns
Objectnaam
staal
Inventarisnummer
11308.1
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Makers
Claudy Jongstra
Studio Claudy Jongstra
Datering
2020
Materiaal
wol
Technieken
vervilten, gekleurd
Afmetingen
ca 15-20 cm doorsnede per staal [CHECK AFM]

Verwerving

Datum
2021
Wijze van verwerving
Geschenk
Met dank aan
Schenking kunstenaar, 2021
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan