Baton aangeboden aan A.J. Wetrens, 1860

Zilverfabriek J.M. van Kempen & Zonen, Voorschoten

Dirigeerstok of baton van ebbenhout met zilver beslag. De stok is opgebouwd uit twee balustervormen, door een platte nodus met elkaar verbonden, waaronder beslag. De stok eindigt met een zeslobbige knop. Het uiteinde bestaat uit dubbele nodi, waartussen profielranden. De bekroning wordt gevormd door een lier. Om de onderste baluster slingert zich een bladrank. Om de bovenste een zilveren band die spiraalsgewijs om de stok is aangebracht, waarop gegraveerd: "HET LEIDSCHE KOOR EN ORCHEST AAN HUNNEN DIRECTEUR A.J. WETRENS 11 DECEMBER 1860". Gemerkt op de beide balustervormen. De dirigeerstok zit in een foedraal die van buiten is bekleed met zwart leer of imitatieleer en aan de binnenzijde is bekleed met rood fluweel.

Object

Titel
Baton aangeboden aan A.J. Wetrens
Objectnaam
dirigeerstok
Inventarisnummer
1747
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Zilverfabriek J.M. van Kempen & Zonen, Voorschoten
Datering
1860
Merktekens
Bovenste sierband in een van de lambrequins: zwaard (waarborgteken)
Bovenste sierband, in de lambrequin naast de lambrequin met het zwaardje, geslagen in het spijkerkopje: vermoedelijk VR* in langgerekt zeshoekig kader (meesterteken)
Middelste sierband in een van de fleurs de lis: zwaard (waarborgteken)
Middelste sierband in een van de fleurs de lis, geslagen in het spijkerkopje: vermoedelijk VR* in langgerekt zeshoekig kader (meesterteken)
Onderste sierband in een van de fleurs de lis: zwaard (waarborgteken)
Onderste sierband in een van de fleurs de lis, geslagen in het spijkerkopje: vermoedelijk VR* in langgerekt zeshoekig kader (meesterteken)
Materialen
fluweel, papier, zilver, ebbenhout
Techniek
gegraveerd
Afmetingen
Totaal: 41,8 x 6,2 x 4,8cm (418 x 62 x 48mm)
Dirigeerstok: 38,4 x 3,5cm (384 x 35mm)
Foedraal: 41,8 x 6,2 x 4,8cm (418 x 62 x 48mm)

Onderwerp

Voorstelling
lier

Verwerving

Datum
1900
Wijze van verwerving
Geschenk
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan