Alcoholgehaltemeter in houten kist

Dominicus Sala

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Thermomètre alcoometrique, vervaardigd door D. Sala & Zonen te Leiden. Set bestaande uit een spirituslamp, een komfoor en een thermometer in een kistje van gelakt hout. De messing spirituslamp heeft onder de bovenrand een smalle opengewerkte rand, die vrijwel doorloopt. De lamp is van boven gesloten op een ronde opening van 4,5 centimeter na, die wat verdiept ligt. De voorzijde heeft een opening, symmetrisch in figuur gezaagd. Hierin wordt het komfoor geplaatst. De lamp heeft een aflopende rand. Het messing komfoor heeft een koperen afdekplaatje en staat op een inspringende rand. In het komfoor is een lontje bevestigd in een messing houdertje onder een dop. De thermometer is geheel van messing, de buis uitlopend in een smal zilveren handvat. Op de overgang van de buis naar het handvat is een rond plaatje bevestigd, zodat de thermometer bovenop de lamp kan worden gezet. Het apparaat werd gebruikt bij het berekenen van accijns. In de koker worden alcoholhoudende dranken als wijn, jenever, whiskey en dergelijke verhit. Aan de hand van de hoogte van de temperatuur is te zien hoeveel alcohol de vloeistof bevat. Op de thermometer staat "No. 4".

Object

Titel
Alcoholgehaltemeter in houten kist
Objectnaam
alcoholmeter
Inventarisnummer
203
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Dominicus Sala
Materialen
hout, messing, zilver, koper
Afmetingen
Komfoor: 14,3 x 10cm (143 x 100mm)
Brandertje: 4,8 x 11,4 x 7,2cm (48 x 114 x 72mm)
Thermometer: 18 x 4 x 4cm (180 x 40 x 40mm)
Kist: 11,5 x 25,5 x 15,5cm (115 x 255 x 155mm)

Verwerving

Datum
1886
Wijze van verwerving
Overdracht
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan