Militaire degen met vuurverguld beslag, ca. 1820

Anoniem

Militaire degen met vuurverguld beslag, bestaande uit een gevest, kling en schede. Het gevest heeft een dubbele stootplaat waarvan die op de draagzijde neerklapbaar is. De greep is gewikkeld met gedraaid zilverdraad. De gefacetteerde gevestknop versierd met gegoten plantkundig lofwerk en met bovenop een prominente angelknop met brede hals. De pareerstang eindigt in een grote eindknop van gegoten eikenbladeren. Onder de stootplaat bevindt zich rood stootvilt. Ook is aan het gevest een degenkwast vastgeknoopt, voornamelijk van zilverdraad, inclusief een peer met bouillons en een oranjekleurig hart. De kling is éénsnijdend, heeft een platte rug en wordt tweesnijdend op ongeveer 35 cm van de punt. Verder heeft de kling een brede geul, wigvormige snede en een kort plat gedeelte bovenaan (schouder). Het bovenste, derde gedeelte is geblauwd en versierd met geïsoleerde ornamenten (kransen, trofeeën, bloemen) in goud op een blauwe achtergrond (blauw bijna verdwenen). Er bevinden zich ook traditionele vergulde versieringen op de klingschouder, namelijk een bloem op de buitenzijde en een aantal schuinbalken op de draagzijde. De schede is van zwart leer met vergulde beslag bestaande uit een boven- en een onderband. De bovenband heeft buiten op een draagknop en op de rechterkant een oog zonder draagring. De onderband heeft een asymmetrische sleepplaat van messing. Het zwarte lakleer is in het midden op de draagzijde vastgestikt. Het draaggarnituur is van zwart leer en bestaat uit een koppel met een zilverkleurig koppelslot, twee beugels met leeuwenmascarons met een S-vormig element met slangenkoppen waarvan één als haak functioneert, ertussenin. De leren flap die onder het koppelslot moet liggen is afgescheurd (maar nog wel aanwezig). Aan de linkerkant van de koppel is een drager vastgenaaid van zwart leer en met linnen randstiksel. N.B. Volgens Puypen, 'Blanke wapens' (1980) werd dit degenmodel in 1820 ingevoerd als "officiersdegen van algemeen model" maar vermoedelijk is dit al in of vlak na 1815 gebeurd. De Nederlandse standaarduitvoering had gewoonlijk in plaats van een met zilverdraad gewikkelde greep er een die met een vaste, geribbelde zilveren plaat was bekleed.

Object

Titel
Militaire degen met vuurverguld beslag
Objectnaam
degen
Inventarisnummer
284
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Anoniem
Datering
ca. 1820
Materialen
messing, zilver, leer, linnen
Technieken
gestikt, gedraaid, verguld, gedamasseerd
Afmetingen
Catalogus-maatvoering: totale lengte (in schede) 96,5 cm; totale lengte (degen) 94,7 cm; kling lengte 78,5 cm x breedte 2,5 cm; totale lengte van de schede: 80 cm; bovenband 5,4 cm; onderband 6,8 cm
Algemeen: 105 x 18,5 x 6,5cm (1050 x 185 x 65mm)
Sabel: 95 x 12 x 6cm (950 x 120 x 60mm)
Schede: 95,5 x 34 x 2,3cm (955 x 340 x 23mm)

Verwerving

Datum
1893
Wijze van verwerving
Geschenk
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan