Tabakskomfoor op houten voetstuk, 1784

Willem van den Goorberg

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Tabakskomfoor, uit twee delen samengesteld: een ondieppe bak van koper, gevat in een houder, die uit twee geprofileerde ringen bestaat en samengehouden wordt door drie pootjes. Staand op een rond mahoniehouten onderstuk met drie korte gebogen poten. De zilveren poten zijn Lodewijk XVI-gietwerk en hebben de vorm van zich verjongende gecanneleerde pilasters. Waar de poten met de bovenste ring verbonden zijn is een kapiteel met een touwkrans aangebracht. In de koperen bak is een gat geboord, waarin een schroef is bevestigd, waarmee de bak verbonden is met het houten onderstel. Op het komfoor staa een nummer dat een oude datum aangeeft: boven een strep "5" en eronder "2.80".

Object

Titel
Tabakskomfoor op houten voetstuk
Objectnaam
tabakskomfoor
Inventarisnummer
3117.1
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Willem van den Goorberg
Datering
1784
Merkteken
Achterzijde: stadskeur Leiden; Hollandse leeuw; jaarletter A (= 1784); meesterteken W G in rechthoek (= Willem van den Goorberg)
Materialen
mahoniehout, zilver, koper
Technieken
gedraaid, geslagen, gegoten
Afmetingen
Algemeen: 11,5 x 17,7cm (115 x 177mm)
Comfoor: 8,4cm (84 mm), diameter bakje: 12,4cm (124mm)

Verwerving

Datum
1880
Wijze van verwerving
Overdracht
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan