Toverlantaarn met lenzen en kisten met lantaarnplaten, 18de eeuw

Anoniem

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

'Laterna Magica' of toverlantaarn met 65 lantaarnplaten, bestaande uit houten planken met daarin drie tot vijf glasplaten, en elf losse glasplaten. 3127 A: toverlantaarn met zes losse onderdelen, en zeven andere voorwerpen die tot deze toverlantaarn of een vergelijkbaar object behoren. 3127 B: kist met tien lantaarnplaten met voorstellingen van ondermeer karikaturen, tronies en schepen. 3127 C: kist met tien lantaarnplaten met erotische voorstellingen en ambachten, en landschappen. 3127 D: kist met tien lantaarnplaten met voorstellingen van ondermeer ambachten, karikaturen en menselijke figuren. 3127 E: kist met negen lantaarnplaten met voorstellingen van ondermeer schepen, karikaturen en landschappen. 3127 F: kist met negen lantaarnplaten met voorstellingen van ondermeer tronies, karikaturen en schepen. 3127 G: kist met tien lantaarnplaten met voorstellingen van ambachten. 3127 H: kist met negen lantaarnplaten van verschillend formaat en vervaardigd in verschillende technieken. Daarnaast nog twee lege houten planken en elf losse glasplaten. Voor het merendeel zwaar beschadigd.

Object

Titel
Toverlantaarn met lenzen en kisten met lantaarnplaten
Objectnamen
kist, lantaarnplaat, toverlantaarn, lantaarnplaatje
Inventarisnummer
3127
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Makers
Anoniem
Atelier Musschenbroek
Datering
18de eeuw
Merkteken
Op lantaarnplaat 3127 H.6: etiket met opschrift 'verzameling Mr. J. van Buttingha Wichers'.

Verwerving

Datum
1884
Wijze van verwerving
Aankoop
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan