Het springen van het kruitschip in 1807, 1809

Jan Willem Pieneman

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Aquatint op papier met de voorstelling van de explosie van het kruitschip te Leiden op 12 januari 1807. Afgebeeld zijn de ruïnes, met op de achtergrond de Pieterskerk. Op de brug op de voorgrond staan toeschouwers. De prent is voorzien van kleur: blauw in de lucht, en rood in de kleding van sommige figuren. Onder de afbeelding is een huilende putto afgebeeld met in zijn linkerhand een schild met het wapen van Leiden, afgebeeld als twee gekruiste sleutels. Links van de putto staat de tekst: "Leydens Ramp Veroorzaakt door het springen van een Schip met Buskruit zoo als het zich vertoonde in den Morgenstond op den 13 January 1807. Opgedragen aan Leydens ingesetenen [...]". De tekst daaronder valt weg, omdat het papier is afgesneden of afgescheurd. Rechts van de putto staat de tekst: "Désastre de Leide, Cause par l'explosion d'un bateau chargé de poudre, vu le lendemain de l'évenement, 13 January 1807 Dedié aux habitans de cette ville [...]". De tekst daaronder valt weg, omdat het papier is afgesneden of afgescheurd. Onder de prent gesigneerd. De prent is opgespannen en gelijmd op een houten raamwerk.

Object

Titel
Het springen van het kruitschip in 1807
Objectnaam
aquatint
Inventarisnummer
3398
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Makers
Jan Willem Pieneman (ontwerp)
A. Lutz (maker)
Joh. de Vletter & Comp. (uitgever/drukker)
Datering
1809
Signatuur
voorzijde, linksonder: J.W. Pieneman ad viv. del.
voorzijde, middenonder: Johs. de Vletter & Comp. excudit
voorzijde, rechtsonder: A. Lutz aquatinta 1809
Materialen
hout, papier, inkt
Techniek
gedrukt
Afmetingen
Beeldmaat: 58 x 73cm (580 x 730mm)
Dagmaat: 66,8 x 84,5cm (668 x 845mm)
Drager: 69,5 x 84,5cm (695 x 845mm)

Onderwerp

Voorstelling
explosie, man, stadsgezicht, toren (bouwwerk), vrouw, gracht, kerk, boom
Topografie
leiden

Verwerving

Datum
1880
Wijze van verwerving
Geschenk
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan