Bokaal aangeboden aan Mr. J.Th. Buys, 1883

Zilverfabriek J.M. van Kempen & Zonen, Voorschoten

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Bokaal aangeboden aan Mr. J.Th. Buys, bij zijn 25-jarig jubileum als secretaris van het College voor de Zeevisserij. De bokaal heeft een overkragende rand, ingeknepen hals en naar beneden toe breed uitlopende kelk met een halfbolle bodem. De kelk staat op een geprofileerd voetje, dat tussen twee vissenstaarten is geklemd. Twee dolfijnen kronkelen zich rondom een paal, waarop het voetje rust met de koppen op de zee liggend. Geprofileerde en gewelfde voet. Op de voet een touwrand, dat de golvende zee omsluit. Op de kelk gegraveerde decoraties, de hals is versierd met een culotsrand en filetrand. In twee ovalen is respectievelijk een varende visserspink te zien, waar omheen sierranden, aan weerszijden versierd met florale motieven (culots, ranken), krullen. In het andere, op gelijke wijze versierde, ovaal is de inscriptie aangebracht: "Den Heere, Mr. I.Ch. Buijs. Secretaris van het Collegie voor de zeevisscherijen sedert 1 januarij 1858, op 1 januarij 1883 aangeboden door het erkentelijk collegie voor de zeevisscherijen". Deksel is gewelfd met profielranden, bovenop een parelrand. Op het deksel tuurt een vissersvrouw, op het strand staand, over de zee. Op het zand liggen schelpen en dode vissen. De vrouw houdt een hand beschermend boven de ogen, in de andere hand een omslagdoek houdend, die half over het strand sleept. Naast haar ligt een mand met vissen op zijn kant, waaruit half de vis gerold is. In de voet een houten verzwaring.

Object

Titel
Bokaal aangeboden aan Mr. J.Th. Buys
Objectnaam
bokaal (beker)
Inventarisnummer
3442
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Zilverfabriek J.M. van Kempen & Zonen, Voorschoten
Datering
1883
Merkteken
Onderzijde bokaal en voetrand: Minervakop; Hollandse leeuw tweede gehalte; jaarletter X (= 1882);meesterteken VK onder maansikkel (= firma J.M. van Kempen en Zn.);
Materialen
hout, zilver
Technieken
gegraveerd, gegoten, gedreven
Afmetingen
Totaal: 40,2 x 14,9cm (402 x 149mm)
Bokaal: 28,2 x 14,9cm (282 x 149mm)
Deksel: 12,5 x 12,3cm (125 x 123mm)

Onderwerp

Voorstelling
visser, zee, dolfijn, schip

Verwerving

Datum
1903
Wijze van verwerving
Bruikleen
Met dank aan
Bruikleen College van zeevisserijen, 1903
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan