De zogenaamde gravenramen afkomstig uit de St. Jorisdoelen te Leiden, tussen 1587 - 1588

Willem Thibaut

Een serie van twaalf gebrandschilderde ramen (inv.nrs. 349-360) met de voorstellingen van de graven en gravinnen van Holland. De ramen zijn afkomstig uit de voormalige Sint Jorisdoelen, die in 1821 werd afgebroken. Oorspronkelijk bestond de serie uit 35 glazen. Kort voor de afbraak van de Doelen overwoog het stadsbestuur de kostbare glazen te verkopen. Maar gelukkig zijn twaalf gravenramen gered doordat zij in een houten kist op de zolder van het stadhuis werden opgeborgen. In 1872 verhuisden zij naar De Lakenhal, waar zij in het nieuw ontworpen trappenhuis werden geplaatst. Alle ramen zijn linksonder en rechtsonder gemerkt met naam en jaartal. De glazen zijn uitgevoerd in grisaille, alleen boven de linker schouder hangt het in kleur uitgevoerde geslachtswapen van de betreffende graaf of gravin. Langs de bovenrand is een franje te zien waaraan twee met vlechtwerk versierde banden ter zijde van de koppen hangen. De figuren waren paarsgewijs opgesteld, meestal naar elkaar toegewend, waarbij aan de buitenzijde van elk gravenpaar een weggeschoven gordijn hangt.

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Object

Titel
De zogenaamde gravenramen afkomstig uit de St. Jorisdoelen te Leiden
Objectnamen
ruit, glas-in-lood (raam)
Inventarisnummer
349-360 en 11091
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Willem Thibaut (maker)
Datering
tussen 1587 - 1588

Onderwerp

Topografie
leiden

Verwerving

Datum
1869
Wijze van verwerving
Overdracht
Met dank aan
Gerestaureerd in 1995 met steun van het Fonds Behoud Nationaal Erfgoed
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan