Empire koperen kaarsenkroon, ca. 1880

Anoniem

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Kaarsenkroon van gietijzer met koperen ornamenten, de kroon bestaat uit twee delen. Het bovenste gedeelte bestaat uit een schotelvormige bekroning met vijf opstaande palmetten. De onderzijde is in reliëf gedecoreerd met een eierrand, daaronder een band met bloemmotieven en dan een band van acanthusbladeren, het geheel wordt afgesloten door een kegelvormige knop. Deze bekroning is met vijf kettingen aan het onderste gedeelte bevestigd. Het onderste deel bestaat uit een koperen ring, met aan de onder- en bovenzijde een klokvormige afsluiting. Aan de bovenzijde wordt deze bekroond door een halfrond deksel met een ronde knop, en aan de onderzijde eivormige knop met reliëfbanden. Aan de ring zijn tien armen in vorm van zwanen met op hun kop een kaarsenhouder bevestigd. Bij de aanhechting aan de ring twee dolfijnenstaarten en een rozet. De losse vetvangers zijn van glas gemaakt met een achtlobbige rand en ingeslepen lijnen.

Object

Titel
Empire koperen kaarsenkroon
Objectnaam
kaarsenkroon
Inventarisnummer
4222.1
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Anoniem
Datering
ca. 1880
Materialen
glas, gietijzer, koper
Technieken
geslepen, gegoten, gedreven
Afmetingen
Kaarsenkroon: 22 x 52 x 52cm (220 x 520 x 520mm)
Vetvanger: 1,2 x 7,8cm (12 x 78mm)

Verwerving

Datum
1940
Wijze van verwerving
Legaat
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan