Épée wallonne, tweede helft 17de eeuw

Anoniem

Épée wallonne uit de tweede helft van de 17e eeuw van ijzer met houten greep en leren schede. Het gevest is van ijzer en heeft een vuistbeugel en twee zijbeugels die elk een doorboorde pareerplaat omsluiten tezamen met de pareerstang. Deze laatste eindigt in een naar de kling toe gerichte krul met platte schijf waarin op de draagzijde een vierbladig bloempje is ingeslagen. Er bevindt zich een duimboog tussen de binnenste pareerplaat en de greepriem. De stootplaat is aan draagzijde beschadigd. De vuistbeugel is van boven aangeschroefd aan de gevestknop. Deze gevestknop heeft een korte nek, is ovaal in bovenaanzicht en enigszins afgeplat. Bovenop zit een prominente angelknop, (de angel is vastgeklonken). De greep is van hout, omwikkeld met ijzerdraad. Deze greepwikkeling is gezwart en bestaat uit een fijn omwoelde dikkere draad spiraalsgewijs om de greep gebonden, met daartussen drie dunnere draden tegengesteld spiraalgewonden. Bovenaan zit een Turkse knoop, onderaan is deze verdwenen. De kling is van ijzer, recht, tweesnijdend en spitsovaal van doorsnede. De kling is als volgt gestempeld: (Buitenzijde klingwortel): Twee witstempels van Amsterdam, bestaande uit één gelegenheidsstempel met een grafelijk kroontje erboven en één tweede stempel met een keizerskroon. (Draagzijde klingwortel): Hetzelfde gelegenheidsstempel (witmerk) als op de buitenzijde. (Beide zijden klinggeul): ? "S A H A G V M" ? (zwartmerk, alles gebeiteld). (Beide zijden onder de klinggeul): een zgn. "lopende wolf" (zwartmerk). De beide banden van de schede zijn van blank ijzer. De bovenband heeft een platte dekplaat bovenop en de randen van het schedebeslag hebben een platte uitstulping naar boven. De randen van het schedebeslag van de onderband hebben een platte uitstulping naar boven. Het schedeleer is middenbruin. Op de draagzijde in het midden gestikt en voorzien van twee parallelle groeven langs de buitenranden. Alg. opm.: Eenzelfde schede treft men vaker binnen de schutterijtraditie elders aan. Het type is niet uit de 17e eeuw doch later. Vermoedelijk pas bij de schutterij in gebruik genomen toen de épée wallonne niet meer als ruiterwapen diende.

Object

Titel
Épée wallonne
Objectnamen
degen, schede
Inventarisnummer
4292
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Anoniem
Datering
tweede helft 17de eeuw
Merktekens
Buitenzijde klingwortel: Twee witstempels van Amsterdam, bestaande uit één gelegenheidsstempel met een grafelijk kroontje erboven en één tweede stempel met een keizerskroon.
Draagzijde klingwortel: Hetzelfde gelegenheidsstempel (witmerk) als op de buitenzijde.
Beide zijden klinggeul: ? S A H A G V M ? (zwartmerk, alles gebeiteld).
Beide zijden onder de klinggeul: een zgn. "lopende wolf" (zwartmerk).
Materialen
hout, leer, ijzer
Technieken
gestempeld, geklonken, gestikt, gesmeed
Afmetingen
Catalogus-maatvoering: totale lengte 104 cm; kling lengte 88,5 cm x breedte 3,8 cm; schede lengte 92,6 cm; bovenband 13,6 cm; onderband 16,2 cm
Algemeen: 105 x 14 x 14cm (1050 x 140 x 140mm)

Verwerving

Datum
1939
Wijze van verwerving
Geschenk
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan