Vaandel van Leidsche Koetsiersvereeniging met draagstok en vaandelschoen, na 1902

Firma Gebroeders van Oven

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Groen fluwelen vaandel waarvan de zijkanten naar achteren zijn geslagen. Aan de bovenkant franjestrook met twee kwasten. Daaronder de inscriptie "LEIDSCHE KOETSIERSVEREENIGING" geborduurd met gouddraad op een wit lint. Daaronder in het midden een naar links gewend paardenhoofd in een wit hoefijzer met daar omheen een lauwerkrans. Hieronder de inscriptie "VERBETERING ZIJ ONS STREVEN" in opgevulde, geborduurde letters binnen een goudkleurig kader. Daaronder de inscriptie "KON.GOEDGd 18 NOV. 1911" en in de onderste punt "OPGERICHT 5 AUGs 1902" met vijf hoefijzers. Langs de onderzijde goudkleurige franje met drie kwasten. De achterzijde is van groene katoen met onderaan een lus waarop de tekst: "Gebr. v. Oven Den Haag". Het vaandel is bevestigd aan een bewerkte houten beugel met gevleugeld wiel. Aanwezig bij de vaandel is een draagstok met een topornament. Het topornament bestaat uit een uit hout gesneden, vergulde cartouche omgeven door krulwerk van acanthusblad met op de cartouche een naar voren uitstekend paardenhoofd op zilverkleurige achtergrond. De top is los afneembaar van de stok. De stok bestaat uit twee houten delen die aan elkaar zijn gezet met een messing buisvormig verbindingsstuk. Op het bovenste deel zit onder het topornament een haak om het vaandel aan te bevestigen. Tevens aanwezig een vaanschoen van groen fluweel gevoerd met rode katoen. In de punt een kartonnen koker bekleed met fluweel en katoen.

Object

Titel
Vaandel van Leidsche Koetsiersvereeniging met draagstok en vaandelschoen
Objectnamen
vaandelschoen, vaandel, draagstok
Inventarisnummer
4325
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Firma Gebroeders van Oven
Datering
na 1902
Plaats
Den Haag
Merkteken
lus achterzijde: Gebr. v. Oven Den Haag
Materialen
messing, fluweel, gouddraad, hout, zijde, katoen, katoen, ijzer, karton
Technieken
geappliqueerd, geborduurd, genaaid, gesneden, verguld
Afmetingen
Vaandel met beugel en kwast: 156 × 92 × 4cm (1560 × 920 × 40mm)
Vaandel: 132 × 92cm (1320 × 920mm)
Draagstok incl. topornament: 227 x 24,5 x 14cm (2270 x 245 x 140mm)
Vaandelschoen: 79 × 12,5 × 5cm (790 × 125 × 50mm)

Onderwerp

Voorstelling
paard

Verwerving

Datum
1940
Wijze van verwerving
Geschenk
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan