Officierssabel met zilveren dragon, 19de eeuw

Anoniem

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Sabel van een infanterieofficier uit het Nederlandse leger. Het gevest heeft een geribbelde greep van hoorn, gewikkeld met fijn omwoeld gedraaid zilver(?)draad. De gevestknop is in de vorm van een kalot, met een kort ruggestuk bezet met een baan van lauwerstukken in reliëf. Plantmotieven zijn ook te vinden bij het bovenuiteinde van de vuistbeugel, op de knop in het midden, op de eindknop van de pareerstang en op de plek waar de zijbeugel op de pareerstang aansluit. Het metaal is alpaca of Berlijns zilver. Tevens is het gevest voorzien van een officiële dragon voor officieren met gevlochten zwarte snoeren van textiel, de rest is zilverdraad en een oranje hart. De kling is lichtgebogen, éénsnijdend, met onder het gevest een rood vilten stootleder. De klingrug is overdwars iets gebogen en wordt onderaan steeds smaller tot aldaar een rugsnede wordt gevormd, de kling is vlak boven de punt tweesnijdend. De kling verkeert in een uitzonderlijk goede toestand met originele polijsting, inclusief dwarsgeschuurd gedeelte onder het gevest. De schede is van Berlijns zilver, of alpaca, compleet met twee beugels en twee draagringen. De asymmetrische sleepplaat is van ijzer. Het draagstel heeft een permanente riembevestiging aan de draagringen (door middel van dichtgeknoopte lussen). Een geïmproviseerde messing opsteekhaak zit aan de voorste draagriem. De achterste draagriem is doormidden gebroken. Het koppel (van blauw geweven linnen) is half vergaan. De sabel is een model uit 1852 en kan gedragen zijn door een lid van de Leidse studenten-weerbaarheid, al dan niet door deze verder gedragen na een dienstverband als (reserve-)officier bij het Nederlandse leger.

Object

Titel
Officierssabel met zilveren dragon
Objectnamen
schede, sabel
Inventarisnummer
441
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Anoniem
Datering
19de eeuw
Materialen
alpaca, staal, textiel, hoorn, vilt, leer, ijzer, linnen
Afmetingen
Catalogus-maatvoering: totale lengte 97 cm; kling lengte 81 cm x breedte 3 cm; buigingspijl 2,7 cm; totale lengte van de schede 82,5 cm
Algemeen: 99 x 16 x 5,5cm (990 x 160 x 55mm)

Verwerving

Datum
1893
Wijze van verwerving
Geschenk
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan