Wonderbrood, 1315

Anoniem

Volgens de overlevering was dit een brood dat tijdens de hongersnood van 1315 op wonderbaarlijke wijze in steen veranderde. Dit mirakel zou hebben plaatsgevonden in een huis in een steeg in Leiden, die sindsdien bekend staat als de Mirakelsteeg. De legende gaat over een vrouw die weigerde een brood te delen met haar buurvrouw, waarop God het brood in steen zou hebben veranderd. Het mirakelbrood lag sinds de 14de eeuw als reliek in een rood geschilderd kistje in de Pieterskerk. Rond het reliek kwam een ware cultus op gang. Toen de Pieterskerk in 1574 werd overgedragen aan de protestante eredienst, verdwenen alle altaren en ook het mirakelbrood. Via omzwervingen belandde het in Museum Amstelkring in Amsterdam, dat het brood in 1950 overdroeg aan De Lakenhal.

Object

Titel
Wonderbrood
Objectnaam
object
Inventarisnummer
5432
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Anoniem
Datering
1315
Materiaal
natuursteen
Afmetingen
Algemeen: 7,9 x 11,4 x 16,3cm (79 x 114 x 163mm)

Verwerving

Datum
1950
Wijze van verwerving
Geschenk
Met dank aan
Schenking 1950; door de voorzitter van Museum Amstelkring Onze Lieve Heer op Zolder bij de liquidatie van dit museum in september 1950.
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan