Petroleumlamp met porseleinen voet en glazen kap, ca. 1860

R. Ditmar

Petroleumlamp op een voetstuk van gegoten geel koper, gedecoreerd met om en om vier palmetten en vier medaillons met alternerend een naar rechts kijkende mannenkop en een naar links kijkende vrouwenkop. Op de voet rust een baluster van wit porselein, beschilderd met een band van palmetten en krulornamenten in roze, met contouren in rood en goud. De baluster wordt bekroond door een koperen, iets overkragende rand met alternerend vier palmetten en vier eenvoudige krulmotieven. Hierop geschroefd een koperen onderstuk waarop een porseleinen reservoir, op dezelfde wijze gedecoreerd als de voet, geplaatst is. Hierop is de koperen, opengewerkte pithouder geschroefd. De pithouder heeft een brede katoenen pit die omhoog gedraaid kan worden, en hier overheen wordt een glazen, buisvormige branderpijp geplaatst. Op de pithouder rust bovendien een eivormige lampenkap met acht lobben van matglas. Op iedere lob is een ovaal paneel uitgespaard in transparant glas met een palmet, ster en een bloem tegen een honingraat grond. Het regelwiel en de branderpijp zijn beide gemerkt.

Object

Titel
Petroleumlamp met porseleinen voet en glazen kap
Objectnaam
petroleumlamp
Inventarisnummer
5628.2
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
R. Ditmar
Datering
ca. 1860
Merktekens
Regelwiel: zon en gevleugeld wiel met rondom: Sonnenbrenner R. Ditmar Wien.
Branderpijp, bovenaan: stralende zon en dubbel gevleugelde cirkel waarin 15 111, eronder Sonnenbrenner; in ovaal: BREVETE / S.G.D.G.
Materialen
glas, porselein, messing
Technieken
gegoten, gedreven, beschilderd
Afmetingen
Totaal: 80 x 16,7cm (800 x 167mm)
Lamp: 55,5 x 16,7cm (555 x 167mm)
Lampenkap: 19,4 x 15,7cm (194 x 157mm)
Lampenglas: 24 x 5cm (240 x 50mm)

Verwerving

Datum
1951
Wijze van verwerving
Legaat
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan