De inname van Breda in 1590, ca. 1590

Bartholomeus Willemsz. Dolendo

Prent met vier ovale afbeeldingen die het verhaal vertellen van de inname van Breda op 14 maart 1590. Linksboven de aankomst van het turfschip, rechtsboven het binnenhalen van het schip in het slot, linksonder een gevecht op de binnenplaats en rechtsonder het verdrijven der Italiaanse soldaten. In de rand van iedere ovaal een tekst. De vier afbeeldingen zijn samen ook in een ovaal geplaatst, waarbij de vrije ruimte is opgevuld met vijf wapens en takken. In de rand van de grote ovaal de tekst: "Aspicis Iliacam, ovid enim discriminis arcem nonne vides laxat clavstra virosqve sinon. Prima neoptolemi haec nostri victoria: achille qvi maior, dici si patietvur, erit H. Grotius".

Object

Titel
De inname van Breda in 1590
Objectnaam
gravure
Inventarisnummer
5724.18
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Bartholomeus Willemsz. Dolendo
Datering
ca. 1590
Materialen
papier, inkt
Techniek
gedrukt
Afmetingen
Drager: 35 x 48cm (350 x 480mm)
Met oplegvel: 62,8 x 90cm (628 x 900mm)

Onderwerp

Voorstelling
stadsgezicht, veldslag

Verwerving

Datum
1951
Wijze van verwerving
Geschenk
Met dank aan
Overdracht door Mr. P.R. Blok te 's Gravenhage uit het nalatenschap van Mej. Dr. I. Blok, 1951; Prof. P.J. Blok; Prof. Robert Fruin.
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan