Sierkanon, scheepsgeschut, met schep

Anoniem

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Een sierkanon, type scheepsgeschut. Het is een zware gietijzeren loop, die op een houten affuit ligt. De affuit heeft twee opstaande wanden, die naar achteren trapsgewijs aflopen. De loop heeft halverwege twee uitsteeksels die fungeren als een as, waarmee de loop op de wanden steunt en kan kiepen. Aan weerszijden van de loop sluit over de as een messing strip die met een messing pen aan een ketting vastgezet wordt. Met deze strips wordt de loop op de affuit geborgd. De affuit heeft vier houten wielen, elk geborgd met een messing pen door de houten as. Links en rechts zijn dunne messing strips op de staande wanden aangebracht met nagels. Op de achterkant en in de zijkant zijn totaal vier messing ogen gezet. De loop van het kanon is voorzien van vier sierringen in het gietwerk. Achterop de loop een ronde knop. Bovenop de achterkant van de loop zit een klein gat voor het onsteken van het kruit. Hierbij een schep met lange ebbenhouten steel en messing bak.

Object

Titel
Sierkanon, scheepsgeschut, met schep
Objectnamen
kanon, model
Inventarisnummer
7399.2
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Anoniem
Materialen
messing, gietijzer, eikenhout, ebbenhout, ijzer
Technieken
gegoten, getimmerd
Afmetingen
Kanon op affuit: 30,5 x 21,5 x 45,5cm (305 x 215 x 455mm)
Schep: 43,8 x 2,3cm (438 x 23mm)

Verwerving

Datum
1962
Wijze van verwerving
Geschenk
Met dank aan
Particuliere schenking, 1962
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan