Zilveren troffel gebruikt door Joachim Sandra bij eerstesteenlegging Heilige Geest weeshuis, 1774

Cornelis Lamotte

Kleine zilveren troffel met een ebbenhouten handvat, vervaardigd door C. Lamotte voor de eerste steenlegging van het Heilige Geest of Armewees- en Kinderhuis. De gebogen steel heeft bij de aanzet aan de troffel een bladmotief in reliëf. Rondom de troffel een gegraveerde band. De gehele voorzijde is voorzien van een in sierlijke letters gegraveerd opschrift: "JOACHIM SANDRA J:P:Zn. heeft met dit Truweel de eerste Steen gelegt aan het vernieuwde gedeelte van het Wees- huis binnen Leijden op den 19 Meij 1774", met daaronder enkele gegraveerde krulmotieven. Op de achterzijde is het wapen van de familie Sandra gegraveerd in een cartouche van gekrulde bladmotieven, met aan de bovenzijde een helmteken met kroon waarboven een halve klimmende leeuw. Het wapen is gevierendeeld met linksboven en rechtsonder drie windhonden onder elkaar, en rechtsboven en linksonder een naar links gewende klimmende leeuw met kroon. Aan de achterzijde rechtsboven gemerkt en middenonder gesigneerd.

Object

Titel
Zilveren troffel gebruikt door Joachim Sandra bij eerstesteenlegging Heilige Geest weeshuis
Objectnaam
troffel
Inventarisnummer
7427
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Cornelis Lamotte (maker)
Datering
1774
Signatuur
Achterzijde, onder wapen: C. Lamotte fecit
Merktekens
Achterzijde, rechtsboven: stadskeur Leiden; Hollandse leeuw; jaarletter Q (= 1774); meesterteken L M (= Cornelis Lamotte)
Materialen
ebbenhout, zilver
Technieken
gegraveerd, gegoten, gedraaid
Afmetingen
Algemeen: 28,7 x 9,6 x 6,5cm (287 x 96 x 65mm)

Onderwerp

Voorstelling
familiewapen, hond, leeuw
Topografie
leiden

Verwerving

Datum
1963
Wijze van verwerving
Geschenk
Met dank aan
Geschenk van de heer J.E. van Nes van Meerkerk te Zwollerkerspel, 1963
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan