Tinnen servies vermoedelijk van Dirk Jacobsz. van Montfoort, tweede of derde kwart 16de eeuw

Anoniem

In 1968 werd een rieten mand met tinnen serviesgoed gevonden in de bodem van de Herensingel. Het servies is mogelijk tijdens het Beleg van Leiden in 1573-1574 in de grond verborgen. Op sommige borden en schotels staat het alliantiewapen van de steenbakker Jacob van Montfoort en Dirckje Dirckdr. Boelens. Voor dit rijke echtpaar, dat aan het Rapenburg woonde, schilderde Lucas van Leyden in 1531 een drieluik met ‘De genezing van de blinde van Jericho’ (St. Petersburg). In 1555 leverde Aertgen van Leyden een drieluik met ‘Het Laatste Oordeel’ (Valenciennes). Het servies ging rond 1550 over in bezit van hun dochter Beatrix van Montfoort en haar echtgenoot Cornelis van der Laen. Het echtpaar vulde het servies aan en liet hun wapen en initialen C en B in het servies instempelen. Eén schotel is gemerkt met het meesterteken P dat aan de Leidse tinnegieter Pieter Jansz. wordt toegeschreven.

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Object

Titel
Tinnen servies vermoedelijk van Dirk Jacobsz. van Montfoort
Objectnaam
servies
Inventarisnummer
7474-7483
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Anoniem
Datering
tweede of derde kwart 16de eeuw

Verwerving

Datum
1968
Wijze van verwerving
Aankoop
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan