Toverlantaarn in kist, eind 19de eeuw

Firma Jean Schoenner

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Toverlantaarn van metaal, een glazen lens en een lichtbron, in een kist met deksel van hout met papier bekleed en voorzien van metalen sluiting. Het oorspronkelijke verlichtingssysteem ontbreekt, in de lantaarn werd wel een nagenoeg opgebrande kaars aangetroffen. Op de lantaarn, op het deurtje aan de zijkant een rond plakkaat van metaal bestaande uit drie bloemen en de tekst "Perfekt J.S." Onder de lens een plakkaat van metaal met daarop een ster en een gevleugeld wiel. Op het deksel van de kist is een papier geplakt waarop een fragment is te zien van een huiselijk tafereel met kinderen, waaronder staat "Laterna Magica Magic Lantern Lanterne Magique" "No [...]" en "TRADE MARK" "FABRIK MARXE" met daartussen: "J.S."

Object

Titel
Toverlantaarn in kist
Objectnaam
toverlantaarn
Inventarisnummer
8212.1
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Firma Jean Schoenner (fabriek)
Datering
eind 19de eeuw
Merktekens
Op lantaarn, op deurtje op rond metalen plakkaat: "Perfekt J.S." Onder lens op metalen plaatje: "J.S.". Op papieren label op doos: "Trade-Mark J.S. Fabrik Marxe".
Materialen
metaal, glas, papier, karton
Afmetingen
Kistje: 13,2 x 28 x 20,5cm (132 x 280 x 205mm)
Toverlantaarn: 15,7 x 19 x 8,7cm (157 x 190 x 87mm)

Verwerving

Datum
1976
Wijze van verwerving
Geschenk
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan