Peper- of zoutstrooier in zilveren zetting, 1823

Leendert Jongeneel

Glazen kaneelstrooier gevat in een zilveren zetting. De kaneelstrooier heeft een naar onder taps toelopend lichaam, en heeft aan de bovenzijde een ingeslepen ruitvormig rasterpatroon en aan de onderzijde een gleufvormig patroon. Het zilver is aan de bovenzijde geprofileerd. Het glas wordt omvat door drie arendpoten, elk uitlopend in twee veren die gesplitst zijn in een V-vorm. De arendpoten omklemmen een bolvorm. Driekantige voet met afgekante zijden op drie bolpootjes staand, in het midden een bolvorm, staand op de kruising van twee ribben. Voet iets gewelfd. Deksel is klokvormig, met afwisselend korte en lange uitsparingen. Bekroond door een bolvorm in een uitholling liggend. Voetrand ook geprofileerd.

Object

Titel
Peper- of zoutstrooier in zilveren zetting
Objectnaam
strooibus
Inventarisnummer
8467.2
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Leendert Jongeneel
Datering
1823
Merkteken
Binnenzijde en rand: Minervakop met C (= keurkantoor Den Haag); jaarletter O (= 1823); meesterteken J in vier punten (= Leendert Jongeneel); herkeuringsteken ZII (= vanaf 1953)
Materialen
glas, zilver
Technieken
gegoten, gedreven, geslepen
Afmetingen
Algemeen: 16 x 6cm (160 x 60mm)
Algemeen (pot): 10,7 x 6cm (107 x 60mm)
Algemeen (deksel): 5,3 x 5,5cm (53 x 55mm)

Verwerving

Datum
1980
Wijze van verwerving
Aankoop
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan