Zilveren broodmand, 1761

Abraham Fortman

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Ovale broodmand staand op vier gegoten pootjes. De opstaande rand is opengewerkt met een rasterpatroon, afgewisseld met gesloten delen die aan de buitenzijde bewerkt zijn. Ornamenten die hiervoor gebruikt zijn zijn bloem- en bladknoppen aan de geschulpte bovenrand en in het midden van de lange zijden bloemenmanden met daarboven een neerstrijkende vogel. Aan de korte zijden een rocaille met bloemenrand erboven en daarboven eveneens een neerstrijkende vogel. Aan de linkerzijde handvatten bewerkt met bloem-, blad- en krulmotief. Pootjes in de vorm bloem- en bladornament. Bodem is ingegraveerd met rocaille-, wapen-achtige-, krul-, blad-, culotmotieven. In het midden een monogram T en O (?) of C T C (XIX B ?) gegraveerd. Aan de zijkant van de bodem (bovenzijde) gegraveerde versiering mogelijk van latere datum (XIX A?). Onderop bodem ingekrast: FM (= 3 of M) MG/WD eronder.

Object

Titel
Zilveren broodmand
Objectnaam
broodmand
Inventarisnummer
8820
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Abraham Fortman
Datering
1761
Merkteken
Onderzijde: stadskeur Leiden; Hollandse leeuw; jaarletter C (= 1761); meesterteken AF in schild (= Abraham Fortman)
Materiaal
zilver
Technieken
gegraveerd, gegoten, gezaagd, gedreven
Afmetingen
Algemeen: 10 x 45,3 x 28,2cm (100 x 453 x 282mm)

Onderwerp

Voorstelling
bloem, vogel

Verwerving

Datum
1986
Wijze van verwerving
Geschenk
Met dank aan
Geschenk Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal, 1986; aankoop met steun van het Hendrik Muller Vaderlandsch Fonds, De Leidse Ver. voor Industrie, het Olga Heldring Fonds van de Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe, de Gravin van Bylandt Stichting, accountantskantoor De Tombe, Melse & Co, Leiden, 1986
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan