Wieg van de 70.000ste inwoner van Leiden, 1928

Zuid-Holl. Rietmeubelenfabriek Joh. P. Meijers

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Rieten wieg van de 70.000ste inwoner van Leiden, Christina Johanna Maria Elisabeth van der Burgh. De wieg bestaat uit een diepe bak met een ronde bodem, waarin een plaat als bedbodem gemaakt is. De wieg staat op vier rechte poten met een houten voet. In de wieg een matras van zeegras in een gele tijk en een kussentje van het zelfde materiaal, in een gele hoes. De wieg heeft een hoog, eivormig hoofd- en voeteneinde, waartussen een rieten dakje gevlochten is. Hieraan is het hemeltje bevestigd, dat aan de ene zijde uit één stuk bestaat en aan de andere zijde uit twee delen, opzij gebonden met een sierband, vastgezet met een rozet. De wieg is aan de binnenzijde bekleed met dezelfde lichtgele stof als het hemeltje, een soort synthetische mousseline met een fijn ingeweven streepje en stooimotief. Op de zijkant is een rieten schild bevestigd met twee donkerbruine, van riet gevlochten sleutels van Leiden. Onder tegen de voet van de wieg een plaatje met naam en adres van de fabriek: "Zuid-Holl. Rietmeubelenfabriek Joh. P. Meijers Leiden Nieuw-Rijn 14, Tel. 2444". Hierbij een wollen dekentje met aan de boven- en onderzijde acht smalle oranje strepen en met een oranje draad omgefestoneerd.

Object

Titel
Wieg van de 70.000ste inwoner van Leiden
Objectnaam
wieg
Inventarisnummer
9230
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Zuid-Holl. Rietmeubelenfabriek Joh. P. Meijers (fabriek)
Datering
1928
Materialen
hout, textiel, riet
Technieken
gevlochten, genaaid
Afmetingen
Algemeen: 127 x 107 x 52cm (1270 x 1070 x 520mm)

Onderwerp

Voorstelling
stadswapen

Verwerving

Datum
1998
Wijze van verwerving
Geschenk
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan