Kist met machine van firma Spadon, 20ste eeuw

Anoniem

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Houten kist met daarin een machine (9351.2 A+B) om granieten vloeren mee te egaliseren. Erbij twee metalen ijzeren buizen (9351.2 C+D) als draagstokken om de kist te dragen. De kist is groengrijs van kleur en op twee lange zijden en één korte zijde is een vlak geel geverfd, waarop elk in zwarte en rode letters dezelfde tekst is geschilderd: "TERRAZZO EN GRANIET BEDRIJF GIOV. SPADON LEIDEN OUDE VARKENMARKT 14 TEL. 23521." De andere korte zijde is een los paneel dat verwijderd kan worden, zodat de machine uit de kist gehaald kan worden. Op dit paneel zitten in de rechter bovenhoek twee ijzeren beugeltjes op vierkante plaatjes bevestigd, waarschijnlijk om de kist met een slot af te kunnen sluiten. De bovenzijde is waterdicht afgedekt met een plaat zink die om de randen een stukje afhangt. Op beide lange zijden zijn grote ijzeren beugels geschroefd waardoorheen de draagstokken gestoken worden. Boven deze beugels zitten aan beide lange zijden twee kettingen met een pen aan een gebogen oog bevestigd. De pennen dienen om de draagstok te borgen. De machine heeft achter elkaar een groot en een klein kistvormig gedeelte van gegalvaniseerd plaatwerk waarbovenop respectievelijk een grote en een kleine vulopening met dop. De kleine dop is van messing. Onder het kleine kistvormige gedeelte, die voor de brandstof is, is een transparant kunststof slangetje met afsluitkraantje, welke loopt naar het motorblok eronder. Vanuit het grote kistvormige gedeelte, die voor water is, loopt een slang naar het motorblok. Deze slang is gedeeltelijk omvat met zwart rubber met sluitringen. Op het motorblok zit een messing plaatje bevestigd met een DKW-logo en de tekst: "Mot. No. 346224 Hubraum 1 92 P.S. max. 4-5 Umdr. min. 3000 AUTO UNION A-G Werk DKW-Zschopau". Het handvat van de machine kan naar beneden geklapt worden als de lange borgpin, die overdwars zit, eruit getrokken wordt. De machine staat op twee wielen en heeft twee korte, losse draagstokken, die aan weerszijden in beugels gestoken en geborgd kunnen worden, zodat de machine als een kruiwagen voortgereden kan worden. Aan de onderkant een trommelvorm, waarin de draaischijf met slijpstenen zat. Hierbovenop zijn met drie schroefpennen en moeren drie massief ijzeren gewichten vastgezet.

Object

Titel
Kist met machine van firma Spadon
Objectnamen
kist, machine
Inventarisnummer
9351.2
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Makers
Anoniem
Auto Union AG (fabriek)
Datering
20ste eeuw
Materialen
kunststof, metaal, messing, hout, ijzer
Techniek
galvaniseren
Afmetingen
Kist: 87,5 x 92 x 63,5cm (875 x 920 x 635mm)
Draagstokken vd kist, per stuk: 171 x 3,5cm (1710 x 35mm)
Machine met omhooggeklapt handvat en incl. de korte draagstokken: 87 x 45,5 x 125cm (870 x 455 x 1250mm)
Machine met omlaaggeklapt handvat en excl. de korte draagstokken: 82 x 45,5 x 82cm (820 x 455 x 820mm)
Totaal gewicht kist met machine erin: 240000g (240kg)

Verwerving

Datum
1999
Wijze van verwerving
Geschenk
Met dank aan
Geschenk Firma Spadon (terrazzowerk), 1999
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan