Knipwerk met een afbeelding van koning stadhouder Willem III, ca. 1700

Johanna Koerten

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Knipwerk van wit papier met een afbeelding van koning-stadhouder Willem III. Afgebeeld is een halffiguur, driekwart naar rechts gewend, de beschouwer aankijkend. De man wijst met de linkerhand op een boek waarop een kroon ligt en houdt in de rechterhand een scepter. Hij draagt lang krullend haar en is gekleed in een rijk gewaad en een hermelijnen mantel. Links een met oranjetwijgen omwonden zuil. Op de borstwering de uitgeknipte tekst: "Wilhelmus Britanniarum Rex Haec magnum populis Gulielmum ostendit imago, Qui Batavo, et terris jura dat, Angle tuis Charta repraesentat tenuissima, reddere possint Marmora quem melius nulla, nec aera Virum. Amstelia Argolicam, ceu Lijda puella Minervam Provocat, et cunctas forfice vincit acus. P. Francius". Middenonder "je maintiendray". Links en rechts hiervan verschillende wapens met daar omheen speren en bazuinen. Linksonder "Amsterdam" en rechts het signatuur. Het knipwerk is gevat in een brede palissanderhouten lijst met deurtjes aan de achterzijde.

Object

Titel
Knipwerk met een afbeelding van koning stadhouder Willem III
Objectnaam
knipkunst
Inventarisnummer
B 12
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Makers
Johanna Koerten (maker)
Koning Stadhouder Willem III (afgebeeld)
Datering
ca. 1700
Signatuur
voorzijde rechtsonder: Joanna Koerten
Materiaal
papier
Techniek
knippen
Afmetingen
Met lijst: 65,5 x 59,5 x 6cm (655 x 595 x 60mm)
Binnenmaat: 31,5 x 25,8cm (315 x 258mm)

Onderwerp

Voorstelling
mansportret, heraldiek, koning

Verwerving

Datum
1928
Wijze van verwerving
Bruikleen
Met dank aan
Bruikleen Ars Aemula Naturae, Leiden, sinds 1928
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan