Dido en Aeneas op jacht, ca. 1660-1670

Ary de Vois

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Schilderij met een mythologische voorstelling: de Trojaanse oorlogsheld Aeneas met de Carthaagse koningin Dido. In een landschap staat in het midden het paar Dido en Aeneas. Beide zijn ten voeten uit afgebeeld, recht van voren. Dido staat links, gekleed in een grotendeels lichte japon en ze draagt een pijlenkoker op haar rug. In haar rechterhand houdt ze een boog. Aeneas staat rechts, gekleed in wapenrusting. Rechts achter hen staat bij een boom een donker jongetje met twee honden; geheel links staat op de rug gezien een derde hond. Linksonder bij een meertje staat een valkenier. In het verschiet, achter het meertje, is een stadsgezicht te zien. Linksonder gesigneerd. Schilderij zit in een vergulde houten lijst.

Object

Titel
Dido en Aeneas op jacht
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
B 1250
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Ary de Vois
Datering
ca. 1660-1670
Signatuur
voorzijde, linksonder, op een steen: AD Voys
Materialen
paneel, olieverf
Techniek
geschilderd
Afmetingen
Met lijst: 44,5 × 52,3 × 7cm (445 × 523 × 70mm)

Onderwerp

Voorstelling
hond, man, mythologie, stadsgezicht, jongen, vrouw, landschap, jagen, boom

Verwerving

Datum
1988
Wijze van verwerving
Bruikleen
Met dank aan
Bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, sinds 1988.
Dit kunstwerk behoort tot de Nederlands Kunstbezit-collectie (NK-collectie). Deze collectie bestaat uit kunstobjecten die na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden zijn teruggehaald uit Duitsland en nadien onder beheer zijn gekomen van de Nederlandse Staat. De collectie bevat objecten die mogelijk tussen 1933 en 1945 zijn geroofd, geconfisqueerd of onder dwang verkocht. Meer informatie is te vinden op wo2.collectienederland.nl. Indien u informatie heeft over dit kunstwerk kunt u contact opnemen met restitutie@cultureelerfgoed.nl. Dit helpt mogelijk in onze zoektocht naar de rechtmatige eigenaar.
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan