Italianiserend landschap met de Ponte Lucano en het graf der Plautii, ca. 1660

Nicolaes Berchem

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Schilderij met de voorstelling van een Italianiserend landschap. Op de voorgrond staan rechts en in het midden bomen. Tussen de bomen staan vijf personen, een vrouw en vier mannen. Twee mannen zijn te paard, een derde man staat met een herdersstaf in zijn hand bij een vrouw en de vierde man staat achteraan. De vrouw, die bij een bepakte ezel staat, wijst naar links. Bij de ruiter staat een tweede bepakte ezel. Bij deze personen staat een kudde met schapen. Bij één van de ruiters is een hond te zien. Links loopt een brug over een beek. Op de brug bevindt zich een boer met een kudde runderen. Achter de rug is een klassiek gebouw te zien, het graf der Plautii. Bij het mausoleum ligt de Ponte Lucano, op de Via Tiburtina, de weg van Rome naar Tivoli. Op de achtergrond is een bergachtig landschap te zien. Op een steen bij de beek gesigneerd. Schilderij zit in een vergulde houten lijst.

Object

Titel
Italianiserend landschap met de Ponte Lucano en het graf der Plautii
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
B 1301
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Nicolaes Berchem (maker)
Datering
ca. 1660
Signatuur
voorzijde, op steen vooraan bij beek: Berchem
Materialen
olieverf, doek
Techniek
geschilderd
Afmetingen
Drager: 101,5 × 195,3 × 3cm (1015 × 1953 × 30mm)
Met lijst: 119 × 210 × 8cm (1190 × 2100 × 80mm)

Onderwerp

Voorstelling
man, ezel, berglandschap, paard, vrouw, rivier, boer, brug, schaap, ruiter, boom

Verwerving

Datum
1993
Wijze van verwerving
Bruikleen
Met dank aan
Bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, sinds 1993.
Dit kunstwerk behoort tot de Nederlands Kunstbezit-collectie (NK-collectie). Deze collectie bestaat uit kunstobjecten die na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden zijn teruggehaald uit Duitsland en nadien onder beheer zijn gekomen van de Nederlandse Staat. De collectie bevat objecten die mogelijk tussen 1933 en 1945 zijn geroofd, geconfisqueerd of onder dwang verkocht. Meer informatie is te vinden op wo2.collectienederland.nl. Indien u informatie heeft over dit kunstwerk kunt u contact opnemen met restitutie@cultureelerfgoed.nl. Dit helpt mogelijk in onze zoektocht naar de rechtmatige eigenaar.
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan