Een veilig en plezierig museumbezoek voor iedereen - alleen online tickets

Chirurgijn in zijn werkplaats, ca. 1670

Jan Adriaansz. van Staveren

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Schilderij met voorstelling van een dokter. De dokter, die recht van voren is afgebeeld en staat achter een tafel, bekijkt een vloeistof in een glazen fles die hij met zijn linkerhand omhoog houdt. Hij staat onder een boog met voor hem een tafel waarop links een kleed ligt gedrapeerd. Op de tafel staan diverse attributen: een scheerbekken, een fles met ingewanden op sterk water en een opengeslagen boek met op de rechterpagina een skelet (de Humani Corporis Fabrica van Vesalius, een anatomische atlas). Rechts achter de dokter is een globe te zien. Links achter hem staat een oude vrouw, die zich met haar schort de ogen afveegt. Op de achtergrond een zuil waarop een engeltje staat. Onder het raamkozijn een reliëf van Duquesnoy, voorstellende enige putti die met een bok stoeien. Niet gesigneerd. Schilderij zit in een vergulde houten lijst.

Object

Titels
Chirurgijn in zijn werkplaats
The doctor
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
B 1360
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Makers
Jan Adriaansz. van Staveren
Gerrit Dou (Naar)
Datering
ca. 1670
Materialen
koper, olieverf
Techniek
geschilderd
Afmetingen
Met lijst: 63,5 × 51 × 5,3cm (635 × 510 × 53mm)
Algemeen: 49 × 37cm (490 × 370mm) afm. volgens Rijksmuseum

Onderwerp

Voorstelling
dokter, genrestuk, interieur, vrouw

Verwerving

Datum
1997
Wijze van verwerving
Bruikleen
Met dank aan
Bruikleen Rijksmuseum, 1997
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan