Christus aan het kruis met Maria, Johannes, Maria Magdalena en de heiligen Caecilia en Barbara (links) en Petrus, Franciscus en Hieronymus (rechts), ca. 1505 - ca. 1510

Cornelis Engebrechtsz.

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Vermoedelijk onderdeel van de predella van een altaarstuk, met een bijbelse voorstelling: Christus aan het kruis. Bovenaan het kruis staat "I.N.R.I.". Naast Christus zijn Maria, Johannes en Maria Magdalena te zien. Links staan de heiligen Caecilia (met zwaard, valk en orgeltje) en Barbara (met toren en pauwenveer); rechts staan Petrus (met sleutel), Franciscus (in monnikspij zijn stigmata tonend) en Hiëronymus (als kardinaal met leeuw). Op de achtergrond is een landschap te zien met in het verschiet de stad Jeruzalem. Niet gesigneerd. Schilderij zit in een houten lijst met aan weerszijden een zuil. Langs de bovenrand loopt een vergulde versiering met een tak met bladeren.

Object

Titels
Christus aan het kruis met Maria, Johannes, Maria Magdalena en de heiligen Caecilia en Barbara (links) en Petrus, Franciscus en Hieronymus (rechts)
De kruisiging met heiligen
Objectnamen
onderdeel, predella
Inventarisnummer
B 1415
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Cornelis Engebrechtsz.
Datering
ca. 1505 - ca. 1510
Materialen
olieverf, paneel
Techniek
geschilderd
Afmetingen
Drager: 24,3 × 31,4cm (243 × 314mm) ; 21 × 28,7cm (210 × 287mm)
Met lijst: 37,1 × 43 × 7,5cm (371 × 430 × 75mm)

Onderwerp

Voorstelling
maria magdalena, maria, stadsgezicht, bijbelse voorstelling, kruis, landschap, heilige, christus

Verwerving

Datum
2004
Wijze van verwerving
Bruikleen
Met dank aan
Bruikleen Rijksmuseum Amsterdam, sinds 2004
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan