Miskelk en pateen van de Leidse Jezuïetenstatie, 1698

Jan Anthony Lepies

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Zilveren miskelk en verguld pateen in een modern foedraal van zwart leer. De zilveren miskelk heeft een verguld zilveren cuppa. De ronde voet is door grote voluten in drie segmenten verdeeld, hierop zijn in laag reliëf de volgende voorstellingen aangebracht: De vlucht naar Egypte, Jezus in de tempel tussen de schriftgeleerden, en het mystieke huwelijk van de H. Catharina van Alexandrië. De stam wordt gevormd door een figuur die een vierkoppig monster doodt: de aartsengel Michaël die de draak vertrapt. Op de tegencuppa zijn drie cartouches met voorstellingen aangebracht, van elkaar gescheiden door voluten en rolwerk: Christus in de hof van olijven (Hof van Gethsemane), de Geseling, en de Kruisiging. Langs de rand van de voet gesigneerd. Bij de kelk een eenvoudige vergulde pateen waarin een kruisteken met rondom stralen is gegraveerd. De pateen is verpakt in een op maat gemaakt textiel omhulsel met een knoopje. Aan de achterzijde gemerkt. Bij de kelk en pateen een moderne foedraal voor transport, zwart leer bekleed met rode velours.

Object

Titel
Miskelk en pateen van de Leidse Jezuïetenstatie
Objectnamen
foedraal, miskelk, pateen
Inventarisnummer
B 1433
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Jan Anthony Lepies
Datering
1698
Signatuur
In de rand van de voet: Ant: Le. pies. fec: et [inv] 1698
Merkteken
Schaal: Minervakop met K (= keurkantoor Den Bosch); leeuw tweede gehalte; jaarletter I (= 1918); meesterteken JL tussen knots (= Jan Anthony Lepies?)
Materialen
zilver, goud
Technieken
geciseleerd, gegoten, gedreven, verguld
Afmetingen
Miskelk: 33,9 x 18,8cm (339 x 188mm)
Pateen: 0,9 x 15,1cm (9 x 151mm)
Foedraal: 22,5 x 40,2 x 25cm (225 x 402 x 250mm)

Onderwerp

Voorstelling
bijbelse voorstelling
Collectie
kerkzilver

Verwerving

Datum
2005
Wijze van verwerving
Bruikleen
Met dank aan
Bruikleen Archief en Kunstdepot Nederlandse Jezuïeten
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan