Vergulde monstrans, en een pyxide waarin een montuur, afkomstig van de Leidse Jezuïetenstatie, ca. 1675

Jan Moermans

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Monstrans en een pyxide van verguld zilver in een zwart leren foedraal. B 1434 A Een monstrans van verguld zilver met een rond toonvenster van glas. Het toonvenster is, als een zon, gevat in een vergulde, zilveren stralenkrans. Langs de vierlobbige voet een band met knerren. De bovenzijde van de voet is door voluten in vier segmenten verdeeld, hierin zijn twee bijbelse voorstellingen aangebracht: Abraham en Melchisedek, en het Laatste Avondmaal, van elkaar gescheiden door engelkopjes in hoog reliëf. De monstrans heeft een balustervormige stam met nodus, gedecoreerd met bloemen en vruchten in reliëf. Op de stam een plateau waarboven een lunula, boven en onder omgeven door wolken en aan weerszijden door twee engelen, die in een aanbiddende, half knielende houding het bovenste wolkendek ondersteunen. Bovenop rust een kroon. In de kroon hangt aan een schakeltje een duif. Op de kroon staat een crucifix. Op het onderste wolkendek een vlammend hart (liefde) en een anker (hoop). Aan de achterzijde van het wolkendek twee engelenkopjes, een tiara en een kruis (fides catholica). B 1434 B Bij de monstrans is een verguld zilveren pyxide gevoegd met op het losse deksel een staand kruis. In de pyxide een verguld montuur, bestemd voor de hostie, die hiermee in de monstrans geklemd kan worden. Het montuur is ringvormig en versierd met blauwe en doorzichtig witte edelstenen. Achterop het montuur is een tekst gegraveerd: "IN . DANKBARE . HERINNERING . AAN . PATER . RUDOLF . VAN . OPPENRAAIJ". De pyxide en het montuur zijn vermoedelijk van later datum dan de monstrans. B 1434 C Bij de monstrans en pyxide hoort een modern foedraal voor transport, vervaardigd van zwart leer, bekleed met rood velours.

Object

Titel
Vergulde monstrans, en een pyxide waarin een montuur, afkomstig van de Leidse Jezuïetenstatie
Objectnamen
monstrans, foedraal, pyxide
Inventarisnummer
B 1434
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Jan Moermans
Datering
ca. 1675
Merkteken
Binnenzijde toonvenster: Romeins zwaard [waarborgteken]; rechthoek met merkteken [B].
Zijrand deksel pyxide: schild met klimmende leeuw en een 1 [eerste gehalte zilver].
Onderzijde pyxide: rechthoek met merkteken [onleesbaar]; schild met klimmende leeuw en een 1 [eerste gehalte zilver]; minervakop met de letter B; rond schild met letter R [jaarletter 1927].
Houder: Romeins zwaard [waarborgteken]; rechthoek met merkteken [B].
Materialen
glas, goud, zilver
Technieken
gegoten, gedreven, geciseleerd, verguld
Afmetingen
Monstrans: 53,5 x 25,8 x 15,7cm (535 x 258 x 157mm)
Pyxide: 8 x 10,5cm (80 x 105mm)
Montuur: 9 x 7,1 x 3,7cm (90 x 71 x 37mm)
Foedraal: 68,4 x 39,6 x 24,4cm (684 x 396 x 244mm)

Onderwerp

Voorstelling
bijbelse voorstelling
Collectie
kerkzilver

Verwerving

Datum
2005
Wijze van verwerving
Bruikleen
Met dank aan
Bruikleen van De Nederlandse Provincie der Jezuïeten, sinds 2005
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan