Een veilig en plezierig museumbezoek voor iedereen - alleen online tickets

Interieur met bordurende vrouw en twee kinderen, ca. 1655

Adriaen van Gaesbeeck

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Schilderij met de voorstelling van een bordurende vrouw met twee kinderen in een interieur. Centraal afgebeeld in het interieur is de vrouw, schuingeplaatst en licht voorover leunend, ten voeten uit afgebeeld. Ze kijkt op van haar naaiwerk en ze kijkt de beschouwer aan. Haar schoentjes heeft ze uit gedaan en staan voor haar. Links van haar staat een wieg met daarin een baby. Links naast de wieg staat een kind, met zijn linkerarm leunend op de wieg en in zijn rechterhand houdt hij een houten schooltas. Rechts in het interieur staat een tafel met een wit kleed. Op de tafel staan diverse voorwerpen: een keukenmes, groente, een kan en een rieten mand. Voor de tafel staat een bezem en ligt tevens groente. Boven de tafel hangt een landkaart van Europa. Hierboven is een kast met geopende deuren te zien. Links hiernaast is zicht op de bedstee; naast de bedstee hangt een beddenpan en ervoor staat een po. Achter de vrouw is een leuning van een trap te zien met erachter een geopende deur. Op planken links van de deur staan vazen en glazen. Vals gesigneerd. Schilderij zit in een vergulde houten lijst.

Object

Titel
Interieur met bordurende vrouw en twee kinderen
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
B 1437
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Adriaen van Gaesbeeck (Toegeschreven aan)
Datering
ca. 1655
Signatuur
voorzijde: G. Dou [vals]
Materialen
paneel, olieverf
Techniek
geschilderd
Afmetingen
Algemeen (oude afmetingen): 41,2 × 34,7cm (412 × 347mm)
Met lijst: 55,5 × 47 × 4,2cm (555 × 470 × 42mm)

Onderwerp

Voorstelling
vrouw, interieur, kind

Verwerving

Datum
2005
Wijze van verwerving
Bruikleen
Met dank aan
Bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, sinds 2005; dit kunstvoorwerp is na de Tweede Wereldoorlog uit Duitsland gerecupereerd, is onder beheer van de Nederlandse Staat gesteld en is in afwachting van restitutie aan de rechtmatige eigenaren of hun erfgenamen.
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan