Een veilig en plezierig museumbezoek voor iedereen

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Schilderij met de voorstelling van een interieur waarin zich drie personen bevinden. Op het schilderij is rechts een vrouw te zien die zittend kijkt naar de man geheel links. Dit is de chirurgijn, die kijkt in een zogenoemd urinaal, welke hij in zijn rechterhand vasthoudt. Hij heeft zijn schoenen verwisseld: de linkerschoen draagt hij rechts en de rechterschoen draagt hij links. Een oude vrouw, die tussen beide personen in staat, leunt op een tafel en kijkt ook naar het urinaal. Alle personen zijn ten voeten uit afgebeeld. In het interieur is rechts een bedstede te zien en op de voorgrond liggen huishoudelijke voorwerpen, waaronder een stoof en een beddenpan. Linksonder gesigneerd. Schilderij zit in een zwartgeverfde houten lijst.

Object

Titels
De piskijker
The Physician's Visit
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
B 1500
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Jan Steen
Datering
ca. 1663-1665
Signatuur
voorzijde, linksonder: JSteen
Materialen
olieverf, paneel
Techniek
geschilderd
Afmetingen
Drager: 41 × 35,5cm (410 × 355mm)
Met lijst: 60 × 55 × 6cm (600 × 550 × 60mm)

Onderwerp

Voorstelling
genre, man, interieur, vrouw

Verwerving

Datum
2010
Wijze van verwerving
Bruikleen
Met dank aan
Particulier bruikleen, sinds 2010
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan