Interieur van een wevershuis, 1653

Cornelis Gerritsz. Decker

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Schilderij voorstellende het interieur van een weverswerkplaats. In een laag vertrek met links een dubbel venster, met een wit gepleisterde muur en een grauwe balkenzoldering, zit een wever achter een van voren geziene weefstoel. Hij draagt een okerbruine buis en een rode muts. Rechts van de weefstoel zit geheel naar links gewend een vrouw op een krukje naast een mand met linnen. Zij is aan het naaien. Ze draagt een witte muts, een donker kleed met rode mouwen en een witte schouderdoek. Tegen de witte achterwand rechts zijn een hangkastje, een landkaart en een kruik afgebeeld. Iets meer naar voren een spinnewiel, een haspel en een kuip met sterksel, waartegen een tot de weefstoel behorende steun. Op de voorgrond in het midden een schoteltje en een omgevallen stoel en links onder het raam de borstel voor het aanbrengen van het sterksel. Op het weefgetouw gesigneerd. Schilderij zit in een houten lijst met een vergulde binnenrand.

Object

Titel
Interieur van een wevershuis
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
B 569
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Cornelis Gerritsz. Decker (maker)
Datering
1653
Signatuur
voorzijde, op de bovenregel van het weefgetouw: ANNO C. Decker 1653
Materialen
olieverf, paneel
Techniek
geschilderd
Afmetingen
Algemeen (afmetingen volgens catalogus 1983): 31,1 × 41,4cm (311 × 414mm)
Met lijst: 50,5 × 60 × 6,5cm (505 × 600 × 65mm)

Onderwerp

Voorstelling
man, weven, vrouw, interieur

Verwerving

Datum
1948
Wijze van verwerving
Bruikleen
Met dank aan
Bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, sinds 1948.
Dit kunstwerk behoort tot de Nederlands Kunstbezit-collectie (NK-collectie). Deze collectie bestaat uit kunstobjecten die na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden zijn teruggehaald uit Duitsland en nadien onder beheer zijn gekomen van de Nederlandse Staat. De collectie bevat objecten die mogelijk tussen 1933 en 1945 zijn geroofd, geconfisqueerd of onder dwang verkocht. Meer informatie is te vinden op wo2.collectienederland.nl. Indien u informatie heeft over dit kunstwerk kunt u contact opnemen met restitutie@cultureelerfgoed.nl. Dit helpt mogelijk in onze zoektocht naar de rechtmatige eigenaar.
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan