Paardenmarkt te Valkenburg, 1633

Salomon van Ruysdael

Salomon van Ruysdael biedt ons in dit werk een historische blik op de oudste paardenmarkt van Nederland. Deze wordt sinds 840 jaarlijks gehouden in september in Valkenburg (Zuid-Holland). Om diepte te suggereren schilderde Van Ruysdael de marktbezoekers in een diagonale lijn, die links op het doek geleidelijk naar de achtergrond toe leidt. Van Ruysdael staat bekend om zijn landschappen met indrukwekkende wolkenpartijen. Samen met Jan van Goyen wordt hij gerekend tot de belangrijkste vertolkers van de ‘tonale’ fase in de Nederlandse landschapsschilderkunst, waarbij kleur wordt gereduceerd tot bruine, groene en grijs-blauwe tinten. De wederzijdse beïnvloeding tussen de beide schilders komt in hun vroege werken duidelijk tot uiting.

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Object

Titel
Paardenmarkt te Valkenburg
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
B 573
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Salomon van Ruysdael
Datering
1633
Signatuur
voorzijde, linksonder: S.v.RVYESDAEL 1633
Materialen
paneel, olieverf
Techniek
geschilderd
Afmetingen
Drager: 53,5 × 98,6 × 0,6cm (535 × 986 × 6mm)
Met lijst: 77 × 121,2 × 7cm (770 × 1212 × 70mm)

Onderwerp

Voorstelling
tent, paard, kerk, dorpsgezicht, man, vrouw
Topografie
valkenburg

Verwerving

Datum
1948
Wijze van verwerving
Bruikleen
Met dank aan
Bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, sinds 1948; dit kunstvoorwerp is na de Tweede Wereldoorlog uit Duitsland gerecupereerd, is onder beheer van de Nederlandse Staat gesteld en is in afwachting van restitutie aan de rechtmatige eigenaren of hun erfgenamen.
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan