Christus verdrijft de wisselaars uit de tempel, 1675

Jan Steen

Geldwisselaars en marktlui hebben in het voorhof van de tempel een waar huishouden van Jan Steen aangericht. Christus verjaagt de heiligschenners, zoals beschreven staat in het Evangelie van Johannes. Jan Steen is vooral bekend om zijn geestige genretaferelen, maar hij maakte ook schilderijen die tot de categorie van de historiestukken behoren. Ook daarin gebruikte hij zijn verteltalent en humor, zodat soms een mengvorm tussen genre en historiestuk ontstond. Dit schilderij is daarvan een voorbeeld. De grimassen van de personages en de vele anekdotische details geven de voorstelling een bijna karikaturaal karakter. Jan Steen baseerde zich voor de houding van Christus op een ets van Rembrandt uit 1635.

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Object

Titels
Christus verdrijft de wisselaars uit de tempel
The expulsion of the money-changers from the temple
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
B 667
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Jan Steen
Datering
1675
Signatuur
voorzijde, middenonder, op de brief: J Steen 1675
Materialen
doek, olieverf
Techniek
geschreven
Afmetingen
Algemeen (afmetingen volgens catalogus 1983): 79,5 x 109cm (795 x 1090mm)
Met lijst: 106,5 × 136,5 × 10cm (1065 × 1365 × 100mm)

Onderwerp

Voorstelling
koe, hond, interieur, bijbelse voorstelling, eend, man, duif, christus, vrouw

Verwerving

Datum
1953
Wijze van verwerving
Bruikleen
Met dank aan
Bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, sinds 1953.
Dit kunstwerk behoort tot de Nederlands Kunstbezit-collectie (NK-collectie). Deze collectie bestaat uit kunstobjecten die na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden zijn teruggehaald uit Duitsland en nadien onder beheer zijn gekomen van de Nederlandse Staat. De collectie bevat objecten die mogelijk tussen 1933 en 1945 zijn geroofd, geconfisqueerd of onder dwang verkocht. Meer informatie is te vinden op wo2.collectienederland.nl. Indien u informatie heeft over dit kunstwerk kunt u contact opnemen met restitutie@cultureelerfgoed.nl. Dit helpt mogelijk in onze zoektocht naar de rechtmatige eigenaar.
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan