Vaas met okergeel fond en geometrisch decor, ca. 1908

Tegel- en Faiencefabriek Amphora

Vanaf 1908 maakte Chris van der Hoef (1875-1933) een aantal modellen en decors in diverse genres voor de Tegel- en Faïencefabriek Amphora in Oegstgeest, die datzelfde jaar was opgericht. Van der Hoef had al eerder vernieuwende abstracte ontwerpen gemaakt voor andere bedrijven, en werd vanwege die successen gevraagd als ontwerper voor Amphora. De fabriek produceerde aanvankelijk aardewerk met robuuste, ronde vormen, gedecoreerd met sierlijke lineaire of geometrische motieven. Die stijl is terug te vinden in deze vaas. Over een witte ondergrond is een overwegend geel decor geschilderd met details in bruin, groen en zwart. De geometrische decoraties die met de hand zijn aangebracht aan de voet en de hals van de vaas, vormen een levendig geheel. Deze decoraties zijn vooral vanuit het ontwerp gedacht en minder vanuit het materiaal. Wie de vaas omkeert, ziet onderop het modelnummer 216 , de geschilderde fabrieksnaam en de signatuur van de ontwerper. Net als bijvoorbeeld de produkten van de fabriek Rozenburg in Den Haag of De Distel in Amsterdam is het werk van Van der Hoef een uitmuntend voorbeeld van de verfijnde keramiek die in de art nouveau-tijd in Nederland werd geproduceerd.

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Object

Titel
Vaas met okergeel fond en geometrisch decor
Objectnaam
vaas
Inventarisnummer
E 5
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Makers
Tegel- en Faiencefabriek Amphora (fabriek)
Chris van der Hoef (ontwerp)
Datering
ca. 1908
Plaats
Oegstgeest
Merkteken
Onderzijde: AMPHORA Holland.; 216.2; ontw. C.J. v.d. Hoef.; 4; 216 (ingegrift).
Materialen
glazuur, aardewerk
Technieken
gebakken, beschilderd, geglazuurd
Afmetingen
Algemeen: 36,3 x 12,9cm (363 x 129mm)

Verwerving

Datum
1996
Wijze van verwerving
Bruikleen
Met dank aan
Bruikleen van de Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal, Leiden, sinds 1996
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan